Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko s kmeti o škodi, ki so jo utrpeli po poplavah

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem v Podravju in Pomurju ogledala kmetije, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju.

Ob ogledu je kmete pozvala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na kmetijsko svetovalno službo, ki o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu.

Terenski ogled škode na kmetijskih površinah v Pernici

Terenski ogled škode na kmetijskih površinah v Pernici | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 5

Ogled poplavljenih območij je ministrica začela na kmetijah v Mariboru ter v Pernici. Ob ogledu je izpostavila, da v tem trenutku ni mogoče narediti še nobenih zaključkov, saj še ni jasna škoda na pridelkih. Izrazila je tudi skrb ob dodatno napovedanih padavinah, kar pomeni slabšanje situacije. Prizadetim kmetom je svetovala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na javno službo kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Ta o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu.

V nadaljevanju je ministrica obiskala še kmetijo v Tišini. Ob ogledu je dejala, da so največ škode verjetno utrpele buče, koruza, žitarice, ki jih zdaj po pričakovanjih čakajo bolezni in plesen, ter zelenjadnice, ki so bile namenjene za prodajo, pa zdaj za to niso več primerne. Ministrica Šinko je še izpostavila, da bo država o nadaljnjih aktivnostih lahko odločala, ko bo znana ocena škode. Od nje bo odvisno tudi, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic, je navedla ministrica.