Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar z vodjo predstavništva Evropske komisije zlasti o nadzoru na notranjih mejah EU

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše. Srečanje sta namenila nadzoru na notranjih mejah EU in pogajanjem o paktu o migracijah in azilu.
Rokovanje ministra Boštjana Poklukarja z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše, za njima slovenska in evropska zastava

Rokovanje ministra Boštjana Poklukarja z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3

Evropska komisija je pred dnevi objavila novo poročilo o stanju v schengenskem območju, o katerem bodo ministri za notranje zadeve razpravljali na prihodnjem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve junija v Luksemburgu.

Za vrnitev k polno delujočemu schengenskemu območju je po našem mnenju ključno, da se čimprej odpravijo dolgotrajni nadzori na notranjih mejah. Slovenija je ob vnovičnem podaljšanju nadzora na slovensko-avstrijski meji izrazila naše trdno prepričanje, da Avstrija ne spoštuje načel nujnosti in sorazmernosti tega ukrepa. »Po naši oceni Avstrija v obvestilu ni izkazala obstoja nove resne grožnje, kar pa v skladu s sodbo Sodišča EU predstavlja temeljni pogoj za podaljšanje mejnega nadzora. Zato imamo resna in upravičena pričakovanja do Evropske komisije, da se kot varuh Pogodb ustrezno odzove in zahteva takojšnjo vzpostavitev pravnega stanja,« je bil jasen minister. Nadzor na meji tudi sicer ni učinkovit ukrep za preprečevanje nedovoljenih migracij, na drugi strani pa prinaša veliko breme za obmejno prebivalstvo, potnike, okolje in gospodarstvo.

Pogovor sta namenila tudi pogajanjem o paktu o migracijah in azilu. Zavedamo se, da si Evropska komisija želi čim prejšnjega zaključka pogajanj o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu, a zaradi tega časovnega pritiska ne bi smeli pristati na slabe kompromise, ki bi lahko oslabili delovanje azilnih sistemov, je dodal minister, ki je sogovornico seznanil tudi z migracijskimi razmerami v Sloveniji. Ob tem je dodal, da slovenska policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti vsem prebivalcem in ljudem, ki se nahajajo na ozemlju države. Strinjala sta se, da je obvladovanje migracij izziv ne le za Slovenijo, ampak za celotno EU. Pri tem pa so potrebne skupne EU rešitve v sodelovanju s partnerji v regiji in širše.

Ob koncu sta se sogovornika strinjala, da je sodelovanje med ministrstvom in predstavništvom Evropske komisije konstruktivno, in se zavzela za nadaljnje okrepljeno sodelovanje.