Skoči do osrednje vsebine

O vlogi znanja v družbi in pogledu v letu 2040

Na Brdu pri Kranji je 17. in 18. maja 2023 potekala dvodnevna konferenca z naslovom »K družbi znanja in poklicem prihodnosti«.

Gre za prvi tematski dogodek v sklopu slovenskega predsedovanja EU Strategiji za Podonavsko regijo (angleško European Strategy for the Danube Region – EUSDR). Na dvodnevni konferenci v organizaciji Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije so strokovnjaki razpravljali o pričakovani transformaciji družbe in vlogi znanja v družbi.

Močan vpliv podnebnih sprememb, sprememb digitalnih tehnologij in geopolitike na trg dela in zaposlitvene možnosti je čutiti tudi v državah Podonavske regije. Slovensko predsedovanje EUSDR zato posveča posebno pozornost pričakovani transformaciji družbe, vlogi znanja, poklicem prihodnosti, mobilnosti delovne sile, begu možganov in nujno potrebnim prilagoditvam.

Ker je vključevanje strateškega predvidevanja ključno, so se prvi dan konference razpravljavci osredotočili na pomen prepoznavanja trendov in potreb v regiji in svetu. V drugem dnevu se je razpravljalo o napovedovanju potreb trga v letu 2040, hkrati pa so se strokovnjaki posvetili tudi boljši koordinaciji in povezovanju na ravni politik ter instrumentov za izvajanje reform.

Dogodek sta s pozdravnima nagovoroma otvorila mag. Marko Štucin, državni sekretar Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije in dr. Jure Gašparič, državni sekretar Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije, sklenil pa ga je dr. Tomaž Boh, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za znanost in inovacije na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.