Skoči do osrednje vsebine

Informacijsko komunikacije tehnologije za slepe in slabovidne

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes gostila predstavnike društva Svetloba, ki so ji predstavili svoje želje in predloge za digitalizacijo, primerno tudi za slepe in slabovidne.
Ministrica s predstavniki slepih in slabovidnih

Ministrica s predstavniki slepih in slabovidnih

Ministrica dr. Stojmenova Duh je že ob začetku konstruktivne debate poudarila pomembnost tovrstnih pogovorov za uspešno in celovito digitalno preobrazbo.

Predstavniki društva Svetloba sicer informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) vidijo kot veliko priložnost za enakovredno vključenost v družbo, po drugi strani pa so ministrici predstavili tudi vse izzive, na katere naletijo ob vsakdanjih stikih s takšno ali drugačno obliko tehnologije. Med glavnimi težavami so izpostavili premajhno usposobljenost slepih in slabovidnih za uporabo IKT ter slabo prilagojenost določenih naprav na njihove posebne potrebe.

Ministrica dr. Stojmenova Duh se je strinjala, da morajo v digitalno vključenost biti vključeni vsi, brez izjeme. Izpostavila je nedavno sprejeto novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, v katerem so invalidi, se pravi tudi slepi in slabovidni, navedeni kot ena izmed prioritetnih skupin. Prav tako je v teku tudi projekt Mobilni heroji, potujoča učilnica, ki starejšim od 55 let pomaga pri pridobivanju oziroma nadgrajevanju digitalnih spretnosti. Predstavniki društva Svetloba so namreč izrazili, da se starost ljudi s hujšo okvaro vida ali popolno slepoto giblje prav med 55 in 60 let.

Beseda je tekla tudi o predvidenem usposabljanju za čim boljšo in uspešno uporabo IKT v sklopu Nacionalnega centra za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih na Očesni kliniki. Želja društva Svetloba je namreč, da bi ustanovili kompetenčni in referenčni center, ki bi na enem mestu skrbel za usposabljanje, izobraževanje, svetovanje pri izbiri opreme in programov, oddaljeno pomoč. Tovrstni projekti pa niso v pristojnosti zgolj enega ministrstva, zato je ministrica dr. Stojmenova Duh povedala, da bomo z Ministrstvom za zdravje skupaj strokovno pregledali ideje in priporočila, ter ocenili potencial uresničitve tudi s pomočjo obeh resorjev.