Skoči do osrednje vsebine

17. Mednarodni festival alpskega cvetja

V Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici se je slovesno pričel že 17. Mednarodni festival alpskega cvetja, ki bo potekal do 4. junija 2023.
1 / 2

Mednarodni festival v sodelovanju z Občino Bohinj in Triglavskim narodnim parkom ter podporo Ministrstva za naravne vire in prostor v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, organizira Turizem Bohinj. Prireditve so se poleg občank in občanov ter drugih gostov udeležili župan Občine Bohinj Jože Sodja, direktor Triglavskega narodnega parka dr. Tit Turnšek, direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, Majda Lovrenčič, kontaktna točka Alpske konvencije z Ministrstva za naravne vire in prostor. V kulturnem programu pa so sodelovali vokalna zasedba »Čaralice« in avtorica knjige Vila Perunika Marija Cvetek.


Biotska raznovrstnost je poleg kakovosti življenja v Alpah in okoljskega izobraževanja na področju podnebnih sprememb ena izmed treh prioritet slovenskega predsedovanja alpski konvenciji. Festival sporoča, da je ohranjanje biotske pestrosti neprecenljiva, čeprav ne samoumevna, vrednota, ki se jo predaja naslednjim generacijam. Izjemno rastlinsko bogastvo širšega območja Alp vzbuja zanimanje botaničnih strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave in njenih lepot. Poleg tega pa vse to cvetlično bogastvo potrebuje našo skrb in varstvo, da bi ga lahko ohranili tudi za prihodnost. Marsikaj namreč ogroža številne vrste rastlin, nekaterim pa grozi celo izumrtje.
Festivalski dogodki se vsako leto v maju in juniju odvijajo na najrazličnejših lokacijah v Bohinju.