Skoči do osrednje vsebine

Uspešen zaključek projekta digitalizacija v kmetijstvu

Študentje in mentorji petih različnih fakultet Univerze v Ljubljani so v sklepnem dejanju predmeta Interdisciplinarni projekti, pri katerem so sodelovali z Ministrstvom za digitalno preobrazbo in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrici za digitalno preobrazbo dr. Emiliji Stojmenovi Duh in državni sekretarki na MKGP Tatjani Buzeti predstavili končne izdelke.

Gre za tretje srečanje ministrice dr. Stojmenove Duh s študenti. Pri prvem jim je, skupaj z ministrico Ireno Šinko z MKGP, predstavila strateške usmeritve, izpostavili glavne izzive, s katerimi se mladi kmetje trenutno srečujejo pri digitalizaciji slovenskega kmetijstva in predstavili primere dobrih praks, na drugem pa so ju študentje seznanili z napredki projektov.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta s študenti in mentorji z različnih ljubljanskih fakultet (Akademija za likovno umetnost, Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Ekonomska fakulteta) pri projektu začeli sodelovati že oktobra lani. Letošnja tema multidisciplinarnega predmeta Interdisciplinarni projekti je bila namreč digitalna preobrazba kmetijstva, z namenom identificirati najbolj pereče težave mladih prevzemnikov kmetij. Ministrici dr. Emilija Stojmenova Duh in Irena Šinko sta se že med začetnimi pogovori zavezali, da bosta študentom vsaka na svojem področju nudili strokovno podporo in tako je sodelovanje med ministrstvoma in študenti ter njihovimi mentorji učinkovito potekalo vse do zaključka projektov.

35 študentov z mentorji je v tem študijskem letu pripravilo pet različnih predlogov za projekte, s katerimi bi, po njihovem mnenju, lahko rešili različne težave slovenskih kmetov in jim z digitalizacijo olajšali vsakodnevno delo (Kmetija na dlani, Vloga izpolni se!, Korak za korakom do ekološkega kmetovanja, Kaslc in Moja vas). Po uvodnih predstavitvah projektnih idej ministrica dr. Stojmenova Duh ni skrivala svojega navdušenja. Vsem sodelujočim je čestitala za opravljeno delo in pohvalila predvsem njihov celostni pristop k idejam: »Vsaka ta rešitev je bila vrhunsko dodelana, všeč mi je bilo, ker ste vključili uporabniško izkušnjo, dotaknili ste se poslovnih modelov ter naredili izračune, nato pa ste se vrnili k uporabnikom in pridobili povratne informacije.«

Tako ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh kot državna sekretarka na MKGP Tatjana Buzeti sta izpostavili pomembnost sodelovanja ter za primer dobre prakse izpostavili prav študente, ki so sodelovali pri projektih. Študente in mentorje je seveda zanimalo, če bi bile njihove ideje izvedljive. Ministrica dr. Stojmenova Duh je zato ponovno poudarila pomembnost digitalne infrastrukture, vse ideje namreč temeljijo na dostopu do interneta, kot ključni izziv pa je izpostavila različne evidence, ki so jih študentje zastavili kot podlago za projekte.

Študentje so na tej točki svoje delo zaključili, ministrica dr. Stojmenova Duh pa je povedala, da sta v nadaljevanju na vrsti sodelujoči ministrstvi, da se sestanejo, skupaj še enkrat strokovno pregledajo idejne projekte in ocenijo potencial uresničitve tudi s pomočjo obeh resorjev.