Skoči do osrednje vsebine

Ukrajina odlikovala ministra za obrambo Marjana Šarca in državnega sekretarja dr. Damirja Črnčeca

Za pomemben prispevek k poglabljanju odnosov med Republiko Slovenijo in Ukrajino ter za podporo in pomoč Slovenije k uspešni obrambi Ukrajine zoper rusko agresijo je veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran v imenu ukrajinskega obrambnega ministrstva vročil Častni znak ministru za obrambo Marjanu Šarcu in Medaljo za pomoč oboroženim silam Ukrajine državnemu sekretarju na Ministrstvu za obrambo dr. Damirju Črnčecu.

»Današnja podelitev priznanj je izraz hvaležnosti ukrajinske vojske in Ukrajincev našim slovenskim prijateljem, ministru in državnemu sekretarju za odločno podporo suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter za njun pomemben osebni prispevek v procesu odločanja slovenske vlade o zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini v boju proti obsežni agresiji ruskega napadalca,« je uvodoma poudaril veleposlanik Andrij Taran.

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil odlikovan s Častnim znakom za pomemben osebni prispevek k razvoju oboroženih sil Ukrajine. Zahvala ministru se nanaša na delovanje celotnega obrambnega sistema Slovenije v podporo obrambi Ukrajine in podporo ministra na mednarodnih forumih, kjer se odloča o podpori obrambi Ukrajine. Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec je bil odlikovan z Medaljo za pomoč oboroženim silam Ukrajine za pomemben osebni prispevek k razvoju oboroženih sil Ukrajine ter plodno sodelovanje z Ministrstvom za obrambo Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski in ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov sta se Sloveniji že večkrat zahvalila za vsestransko pomoč Ukrajini. Slovenija od začetka vojne izkazuje podporo na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni. Po mnenju Ukrajine je vojaška in nevojaška pomoč Slovenije Ukrajini cenjena, donirana oprema in pomoč pa sta pomagali tako k uspešni obrambi države kot tudi k lajšanju življenja prebivalstva ob napadih na kritično infrastrukturo, kar Slovenijo postavlja visoko na lestvico podpornikov Ukrajine. Minister Reznikov se je ministru Šarcu posebej zahvalil za izvedeni obisk v Ukrajini konec novembra 2022 kot znak solidarnosti v trenutkih, ko je bila Ukrajina izpostavljena silovitim napadom na energetske in druge sisteme kritične infrastrukture, od katere je odvisno, kako živi civilno prebivalstvo.

»Obrambni ministrstvi naših držav dejavno sodelujeta na številnih področjih. Vzpostavljeni so prijateljski osebni odnosi na ravni vodstev ministrstev, med veleposlaništvom Ukrajine in Ministrstvom za obrambo RS pa poteka tudi plodna stalna komunikacija. Najpomembnejše pa je, da je Ministrstvo za obrambo RS s svojim vodstvom naš zanesljivi prijatelj, ki je brez obotavljanja ponudil roko podpore Ukrajini v težkih časih ruske vsesplošne invazije,« je sklenil misli ob vročitvi odlikovanj veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

Tako minister kot državni sekretar sta se iskreno zahvalila za prejeti odlikovanji, ki sta dokaz, da skupaj verjamemo v zmago Ukrajine, zmago države, ki je žrtev agresije in ki je na poti ponovne vzpostavitve ozemeljske suverenosti.