Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar z madžarskim kolegom o migracijah

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes opravil telefonski pogovor z madžarskim kolegom dr. Sándorjem Pintérjem. Osrednjo pozornost sta namenila aktualnim razmeram na področju migracij in poostrenemu nadzoru na notranjih schengenskih mejah.

Število nezakonitih prehodov državne meje se povečuje, pri čemer ne gre več za posamične, ampak za organizirane prehode. Ministra sta se strinjala, da je treba zagotoviti učinkovito varovanje zunanje meje EU, pri čemer je nujno sodelovanje države članice s svojimi policisti. Eden izmed ukrepov, ki bi pozitivno vplival na tok nezakonitih migracij, je po mnenju ministrov vsekakor uskladitev vizumske politike EU z državami Zahodnega Balkana. Ministra sta izmenjala stališča o Paktu o azilu in migracijah, kjer je po njunem mnenju še veliko odprtega in s hitenjem ne bomo prišli do dobrega kompromisa. Ob tej priložnosti je minister Poklukar izrazil nezadovoljstvo zaradi ukrepa Avstrije, ki je podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. Kot je dejal minister, tovrstni (skrajen) ukrep, kot ga že vrsto let izvaja Avstrija, ne daje pravih rezultatov, ampak zgolj hromi normalno življenje ob meji in gospodarstvo.

Minister Boštjan Poklukar je od začetka svojega mandata v rednem stiku v vsemi notranjimi ministri sosednjih držav in v regiji. Tako se je že srečal z avstrijskim in italijanskim notranjim ministrom, v rednih telefonskih stikih je s hrvaškim notranjim ministrom. V začetku maja je imel dvostransko srečanje z makedonskim ministrom, v začetku junija pa bo na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini, kjer se bo srečal z bosanskim ministrom za varnost.

Minister Boštjan Poklukar sedi za rjavo lakirano mizo, v rokah drži telefonsko slušalko, ki jo ima prislonjeno na desno uho. Za ministrom omara, spodnja polovica je rjave barve, zgornja polovica temno steklo, poleg bela vrata.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v telefonskem pogovoru z madžarskim kolegom dr. Sándorjem Pintérjem | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve