Skoči do osrednje vsebine

70 let kmetijskega izobraževanja na Ptuju

V Minoritskem samostanu na Ptuju je danes potekala slovesnost ob obletnici kmetijskega izobraževanja »Že 70 let sejemo in žanjemo v izobraževanju na področju kmetijstva«. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Pred otvoritvijo dogodka Dobrote slovenskih kmetij, je dopoldne v Minoritskem samostanu na Ptuju potekala lovesnost ob obletnici kmetijskega izobraževanja Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Šolskega centra Ptuj s svečano prireditvijo. Naslov dogodka je bil »Že 70 let sejemo in žanjemo v izobraževanju na področju kmetijstva«.

Ministrica Irena Šinko je v pozdravnem nagovoru dejala, da je kmetijstvo gospodarska dejavnost posebnega družbenega pomena predvsem zaradi njegove večnamenske vloge. Kmetijstvo moramo obdržati v nezmanjšanem obsegu tudi v prihodnosti. »Zato moramo spodbujati mlade, da ostajajo na domačih kmetijah in nadaljujejo družinsko tradicijo pridelave hrane. Mladi pa so tudi pobudniki sprememb. Svoj prispevek k promociji poklica kmeta vsekakor dodaja tudi naše ministrstvo. Ena od aktivnosti namenjena predvsem mladim, je kampanja Lepo je biti kmet«.

Nadalje je ministrica dejala, da se zavedamo, da bodo le mladi kmetje dolgoročno zmožni zagotavljati zadostno preskrbo s kvalitetno in trajnostno pridelano hrano. »Mladi se soočajo s številnimi izzivi kot so dostop do zemljišč, do kapitala in do znanja. Kmetijska zemljišča so omejen naravni vir in ga je potrebno ohranjati v nezmanjšanem obsegu. Pomemben prispevek pri dostopu do kapitala predstavljajo podpore iz ukrepov skupne kmetijske politike. Za dodatno pomoč mladim pri dostopu do kapitala, pripravljamo tudi podlage za dostop do finančnih instrumentov iz nacionalnih virov. Zelo pomembno za nastop na trgu je, da se mladi povezujejo«. Ob konce je ministrica še poudarila, da so mladi v povprečju bolje izobraženi kot njihovi predhodniki, vendar je bilo ugotovljeno, da jim primanjkuje upravljavskih znanj in finančnih spretnosti. »Zato bo v prihodnje izobraževanje na teh dveh področij obvezno za vse upravičence, ki bodo prejeli zagonsko podporo«.