Skoči do osrednje vsebine

30 let Slovenije v Interpolu

Policijska akademija v Tacnu je bila prizorišče slovesnosti ob dveh pomembnih mejnikih: 100-letnici delovanja Interpola in 30-letnici slovenskega sodelovanja v tej prestižni mednarodni organizaciji. Med slavnostnimi govorci je bil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister Poklukar je v svojem nagovoru poudaril izzive sodobnega časa ter nujnost medsebojne pomoči in povezovanja: "Mednarodno varnostno okolje je čedalje bolj kompleksno, prepleteno in soodvisno. Podvrženo je novim izzivom in grožnjam, stalnim, a tudi nepredvidljivim spremembam, ki jih generirajo nam bližnja krizna in vojna območja in še vedno dokaj negotove politične razmere na Zahodnem Balkanu ter v drugih regijah. Države pa v tej kompleksnosti in dinamičnosti niso več zmožne same zagotavljati varnosti." Dejal je, da se Slovenija še kako zaveda pomena vključevanja v mednarodne organizacije in v njih aktivno deluje: "Republika Slovenija in slovenska policija vse od začetka vseskozi poudarjata svojo zavezanost aktivnemu sodelovanju z Interpolom in v skladu z svojimi možnostmi prispevata k uspešni izvedbi nalog Interpola. Slovenija je in ostaja tudi močna zagovornica usklajenega pristopa in ustvarjanja sinergij med Evropsko unijo in Interpolom pri uresničevanju skupnih ciljev."

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol, ki je največja mednarodna policijska organizacija s 195 državami članicami, letos praznuje 100. obletnico ustanovitve. Mednarodna komisija kriminalistične policije, kot se je Interpol prvotno imenoval, je bila ustanovljena leta 1923 na policijskem kongresu na Dunaju v Avstriji.

Slovenija je bila v Interpol sprejeta na 61. Generalni skupščini Interpola v Dakarju v Senegalu novembra 1992. Članstvo v največji mednarodni policijski organizaciji je bilo eno izmed priznanj, ki jih je bila slovenska policija deležna ob osamosvojitvi.

Na spletni strani policije je objavljeno daljše sporočilo za javnost o 30-letnici Slovenije v Interpolu.