Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti

Danes obeležujemo Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti. Ta je namenjen zavedanju o digitalni dostopnosti in spodbujanju zagotavljanja dostopnosti tehnologije za vse ljudi, ki se soočajo z različnimi vrstami oviranosti. Svetovni dan bomo v Sloveniji letos obeležili prvič.
Grafika za Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti na spletu

Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti na spletu | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Cilj Svetovnega dneva ozaveščanja o dostopnosti je spodbujanje k pogovarjanju, razmišljanju in učenju o digitalni dostopnosti in njenemu vplivu na ljudi, ki se soočajo z različnimi vrstami oviranosti. Med glavnimi cilji svetovnega dneva je tudi združevanje razvijalcev tehnologij, strokovnjakov, ki se ukvarjajo z digitalno dostopnostjo, in odločevalcev, da si med seboj izmenjujejo znanje in izkušnje ter s tem pripomorejo k bolj vključujoči tehnologiji in družbi. Ob hitrem razvoju tehnologije je namreč izjemno pomembno, da nove storitve in naprave že v začetni fazi načrtovanja in razvoja upoštevajo načela dostopnosti.

Svetovni dan je bil prvič obeležen leta 2012. Zamisel o tem, da bi bilo treba na pomen dostopnosti tehnologije opozoriti na bolj odmeven način, pa se je porodila leto pred tem, ko je na temo dostopnosti ameriški spletni razvijalec Joe Devon napisal objavo na svojem blogu, v kateri je izpostavil, da je treba spremeniti dejstvo, da je dostopnost na seznamu pomembnih stvari pri ustvarjanju spletnega mesta na nizkem mestu. Po objavi na blogu se je z njim povezal Jennison Asuncion, strokovnjak za dostopnost iz Kanade, s katerim sta nato zasnovala zamisel o Svetovnem dnevu ozaveščanja o dostopnosti, da bi razširila zavedanje o tem, da bi morala biti vsa velika spletna mesta enostavno dostopna in enostavna za uporabo.

V Sloveniji dostopnost ureja Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, katerega zavezanci so državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje. V skladu z zakonom morajo zavezanci zagotoviti, da njihova spletišča in mobilne aplikacije izpolnjujejo zahteve glede dostopnosti, kar pomeni, da morajo biti zaznavna, operabilna, razumljiva in robustna ter s tem dostopna.

V Sloveniji bomo Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti obeležili z današnjo 1. Konferenco o spletni in digitalni dostopnosti GAAD 23, ki poteka v konferenčni dvorani Tehnološkega parka Ljubljana. Podrobneje na tej povezavi.