Skoči do osrednje vsebine

20. maja praznujemo šesti svetovni dan čebel

V soboto bo Slovenija in z njo ves svet šestič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Pogled na čebelo, ki leta na cvet.

Svetovni dan čebel. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Razglasitev svetovnega dne čebel je rezultat dobrega sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico, Republiko Slovenijo in Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) ter široke evropske in širše mednarodne podpore tako držav kot organizacij, med drugim tudi Apimondie (Mednarodne zveze čebelarskih organizacij). Sloveniji je vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel pomembna prioriteta tako doma kot v tujini, kjer si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev, s tem pa poziva k zavedanju in krepitvi aktivnosti za njihovo ohranjanje. Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene.

Kot so poudarili na Čebelarski zvezi Slovenije, ki so pobudniki SDČ, glavni namen tega dne ni le praznovanje, ampak tudi ozaveščanje širše javnosti da so:

  • čebele in ostali opraševalci izredno pomembni,
  • čebele so v zadnjem obdobju na veliko območjih ogrožene ter
  • kaj moramo kot skupnost in posamezniki narediti, da bomo čebele ohranili v prihodnje.

Nabor aktivnosti za boljše preživetje čebel:

  • Sajenje avtohtonih medovitih rastlin (seznam rastlin je dosegljiv na spletni strani ČZS),
  • v okrasne namene sejemo, sadimo medovite rastline,
  • ohranjamo travnike z večjo pestrostjo rastlin,
  • setev travnikov z medonosnimi rastlinami,
  • košnja cvetočih rastlin po cvetenju,
  • nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih,
  • moralna podpora čebelarjem,
  • odstop primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel,
  • zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov in
  • mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi.

Pregled pomembnejših dogodkov v okviru 6. svetovnega dne čebel

Petek, 19. 5. 2023

Okrogla miza FAO ob 6. svetovnem dnevu čebel: Angažirajmo se za čebele in opraševalcem prijazno kmetijsko proizvodnjo

10:00    Na mednarodni ravni bo največji dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu čebel organizirala Organizacija Združenih Narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). Na okrogli mizi z naslovom »Angažirajmo se za čebele in opraševalcem prijazno kmetijsko proizvodnjo« bodo sodelovali strokovnjaki iz vseh regij sveta, ki bodo predstavili različne načine čebelarjenja ter raznolikost čebel in divjih opraševalcev. Letošnja tema naslavlja prispevek čebelarjev in vlogo čebel in ostalih divjih opraševalcev pri povečanju prehranske varnosti, izboljšanju življenja in zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo. Zbrane na dogodku bo nagovorila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani Organizacije Združenih Narodov za hrano in kmetijstvo.

Lokacija: Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo, Rim, Italija

Sobota, 20. 5. 2023

20. Čebelarski praznik

10:30    Letošnja osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na nacionalni ravni bo potekala v okviru tradicionalnega čebelarskega praznika. Ta vsako leto poteka na soboto, ki je najbližje 20. maju, letos prav na sam svetovni dan čebel. Dogodek organizira Čebelarska zveza Slovenije. S strani MKGP se bo dogodka udeležila ministrica Irena Šinko.

Lokacija: Dvorana Golovec, Dečkova cesta 1, Celje

Sreda, 24. 5. 2023

Podelitev nagrade Zlata Čebela

13:00    Potekala bo 3. podelitev nagrade Zlata čebela (Aurea Apis). Letos se zaključuje prvo triletje področij, za katera Republika Slovenija nagrado podeljuje. Zlata čebela bo namreč letos podeljena za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih - prva je bila podeljena za promocijo in informiranje o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, druga pa za ohranjanje čebel in drugih opraševalcih. Nagrado bo podelila predsednica Republike dr. Nataša Pirc Musar, dogodka pa se bo udeležila ministrica Irena Šinko.

Lokacija: Kristalna dvorana, Predsedniška palača, Erjavčeva 17, Ljubljana

Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, ki so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev.