Skoči do osrednje vsebine

Zmagovalec Podim tekmovanja je češki Hedepy

Na tekmovanju kratkih triminutnih predstavitev v okviru Podim, enega najvplivnejših tehnoloških dogodkov in dogodkov za zagonska podjetja v regiji Centralne in vzhodne Evrope (CEE), ki se te dni odvija v Mariboru, je bil včeraj izmed 135 zagonskih podjetij (angleško startu-po) iz 18-ih držav razglašen najboljši Podim startup. V finalu se je za laskavi naziv potegovalo pet podjetij, najbolj pa je žirijo prepričalo češko zagonsko podjetje Hedepy.

Podim Pitching Competition (v prevodu tekmovanje v triminutnih kratkih predstavitvah) se že tradicionalno odvija v okviru Podima, ki poteka letos med 15. in 17. majem 2023 ter združuje več kot 1.200 udeležencev. Podim se je dodobra uveljavil kot osrednji tehnološki dogodek v CEE regiji, kar dokazuje številčna mednarodna udeležba s strani zagonskih podjetij, uveljavljenih podjetij, investitorjev kot tudi partnerjev.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je o Podim konferenci povedal: "Projekt Podim Slovenijo pomembno umešča na evropski, pa tudi globalni podjetniški zemljevid. V Sloveniji imamo dobro razvit inovacijski ekosistem za podporo novoustanovljenim zagonskim podjetjem, vseeno pa zaostajamo na področju investicij tveganega kapitala. Zato na ministrstvu v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom načrtujemo oblikovanje posebnega sklada in ukrepov za financiranje vseh faz razvoja inovativnih podjetij. Obenem pa moram povedati, da smo se minuli teden v Münchnu dogovorili za tesnejše sodelovanje in izmenjavo izkušenj z enim največjih in najbolj uspešnih središč za zagonska podjetja v Evropi Urban Colab."

Tekmovanje predstavlja odlično priložnost za zagonska podjetja in hitro rastoča podjetja, saj jim pomaga do večje prepoznavnosti ter zbudi pozornost investitorjev in drugih potencialnih poslovnih partnerjev. Mnogim zagonskim podjetjem je v preteklih letih prav sodelovanje na Podim Pitching Competition omogočilo hitrejšo pot do investicije in nova partnerstva. Stroga in eminentna žirija, ki so jo sestavljali mednarodni investitorji najelitnejših evropskih skladov tveganega kapitala in izkušeni podjetniki, je izbrala pet finalistov med 135-imi zagonskimi podjetji iz 22-ih različnih držav s strani organizatorjev skrbno izbranimi zagonskimi podjetji, ki so se s svojimi idejami predstavili najprej na spletnem Demo dnevu v začetku maja 2023. Tam je deset najboljših prejelo vstopnico za polfinale, ki se je odvil v ponedeljek, 15. maja 2023. Zadnje dejanje je tako postreglo s petimi finalisti, med katerimi je zmago odnesel samo eden. V finalu so se za krono naj Podim zagonskega podjetja potegovali Qubinets in CircuitMess iz Hrvaške, Midnightdeal iz Avstrije in Hedepy ter Behavio iz Češke republike.

Letos so finalno žirijo sestavljala globalno uspešna imena poslovnega sveta:

  • Eran Davidson (Davidson & W Technology Growth Credit),
  • Francois Mazoudier (Fundraising Bootcamp),
  • Grega Potokar (ABC Accelerator),
  • Gregor Rebolj (Silicon Gardens Fund),
  • Julien Coustaury (Fil Rouge Capital),
  • Karolina Mrozkova (Credo Ventures),
  • Rok Huber (Slovene Enterprise Fund),
  • Nikola Pavesic (Infobip),
  • Or Haviv (Arieli Capital),
  • Steve MacDonald (MacDonald Ventures) in
  • Tatjana Zabasu Mikuž (South Central Ventures).

Izkušeno investitorsko komisijo je najbolj navdušili zagonsko podjetje Hedepy (v angleškem jeziku) iz Češke. Hedepy je ena najhitreje rastočih platform za dobro počutje oziroma duševno zdravje. Gre za spletno platformo, ki deluje na 11-ih trgih (na štirih od njih so že največji igralec na trgu). Zahvaljujoč temu lahko v petih minutah zagotovijo terapevtsko in psihološko pomoč kjerkoli v 11-ih evropskih državah.