Skoči do osrednje vsebine

Začeli smo odstranjevati tudi panelno ograjo na meji s Hrvaško

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za obrambo Marjan Šarec sta si v družbi županje Občine Osilnica Alenke Kovač ob reki Kolpi v občini Osilnica ogledala odstranjevanje panelne ograje. Podjetje Minis, s katerim smo aprila letos podpisali pogodbo za odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško, je namreč včeraj začelo z deli na terenu.

Minister Boštjan Poklukar je najprej spomnil, da je Slovenska vojska julija lani začela odstranjevati žico, od včeraj pa se z meje odstranjuje tudi panelna ograja. Ob tem je izrazil veselje, da s tem uresničujemo obljubo predsednika vlade dr. Roberta Goloba v predvolilnem času, da se bo ograja na južni meji odstranila, prav tako pa je to tudi koalicijska zaveza vseh treh koalicijskih strank.

»Občine ob meji so bile na nek način prizadete s tem, ogrožen je bil tudi njihov turizem, na ta način dostopnost do reke Kolpe, ki je tukaj mejna reka in izrednega turističnega pomena,« je povedal Poklukar, ki je izrazil upanje, da bomo do konca leta odstranili čim več panelne ograje. »Verjamem, da smo danes v obmejni občini Osilnica polepšali dan ne samo županji, ampak tudi občanom in občankam, ne glede na to, da pada dež in da je slabo vreme.« Dodal je še, da z odstranjevanjem ograje dajemo Kolpo spet v uporabo ljudem, turistom in vsem, ki so bili skoraj osem let odrezani zaradi ograje. Odstranjena ograja se bo uporabila za potrebe obrambno-varnostnih organov Slovenije (policija in vojska).

Minister je ob tem povedal, da slovenska policija pri obvladovanju nezakonitih migracij svoje delo dobro opravlja. Nezakonite migracijske poti so še pred leti potekale večinoma po gozdovih, čez reko Kolpo, danes največ oseb, ki nezakonito prehajajo mejo, policija prime na cestah, vlakih, avtobusih in tudi taksijih. Do 30. aprila letos je policija obravnavala 97 primerov (v enakem obdobju lani 54), v katerih je bilo prijetih 113 tihotapcev ljudi. Uspešnost dela policije se tako kaže tudi v številu prijetih tihotapcev, saj so nezakonite migracije namreč tesno povezane z organiziranim kriminalom.

Slovenska policija odstranitev ograje nadomešča s prilagojenim načinom dela, večjo uporabo tehničnih sredstev, okrepljenim mednarodnim sodelovanjem. Ob tem je minister Poklukar povedal, da slovenska policija pri obvladovanju nezakonitih migracij nadaljuje z delom, kot si je zastavila, usmerja se zlasti v izravnalne ukrepe. »Taktika je nekoliko spremenjena, kot je bila do novega leta, ko smo varovali zunanjo schengensko mejo.« Ob tem je minister izrazil pričakovanje, da tudi Hrvaška varuje zunanjo schengensko mejo tako, kot jo je Slovenija. Poudaril je tudi pomen intenzivnega sodelovanja vseh policij na zahodnobalkanski poti in napovedal junijski sestanek z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine, s katerim bosta govorila tudi o možnostih za krepitev sodelovanja in še bolj učinkovitega preprečevanja nezakonitih migracij.

»Čas je, da dokončno pospravimo ograjo, kajti v tem trenutku ne služi več tistemu namenu, za katerega je bila postavljena,« je še poudaril Poklukar. Ograja na meji s Hrvaško se je začela postavljati leta 2015, ko je število nezakonitih prehodov državne meje skokovito naraslo zaradi kriznih razmer v svetu. Namen je bil predvsem usmerjanje migracij na mesta, kjer ni bilo ograj, in s tem učinkovitejša obravnava migrantov. Okoliščine so se do danes bistveno spremenile. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, pa je tudi nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov meje, ima pa številne negativne posledice.

Minister za obrambo Marjan Šarec je dejal, da Slovenska vojska odstranjuje rezilno žico z meje. »Od začetka je vojska delala na tem s polno močjo in toliko hitro, kot je mogla glede na naloge, zahtevnost in usmeritve Policije.« Izrazil je pričakovanje, da bo žica z meje v celoti odstranjena v roku treh mesecev. Na meji s Hrvaško je bilo postavljenih 51 km rezilne žice. Doslej smo na meji s Hrvaško – od 15. julija 2022, ko smo začeli odstranjevati rezilno žico, do 12. maja 2023 – odstranili 19 km žice.

Županja Občine Osilnica Alenka Kovač je v izjavi za medije izrazila veselje ob dejstvu, da se je začela odstranjevati panelna ograja: »Čeprav oblačen, je danes krasen dan za našo občino in naše prebivalce.« Prebivalci zaradi ograje namreč niso imeli dostopa do svojih kmetij. V tej najmanjši občini v Sloveniji po številu prebivalcev k razvoju pripore zlasti turizem, zato županja verjame, da bo po odstranitvi ograje na tem območju tudi več turistov. Dodala je še, da sta se območji na slovenski in hrvaški strani Kolpe po vstopu Hrvaške v schengenski prostor ponovno povezali, z odstranitvijo ograje bo to območje še tesnejše povezano.

Delovni obisk na terenu se je nadaljeval na območju nekdanjega mejnega prehoda Jelšane, kjer sta si ministra Boštjan Poklukar in Marjan Šarec v družbi župana Občine Ilirska Bistrica Gregorja Kovačiča ogledala odstranjevanje žice z meje na Hrvaškem. Minister Poklukar se je ob tem zahvalil Slovenski vojski, ki odstranjuje žičnato ograjo.