Skoči do osrednje vsebine

Spremljanje obiskov v zavarovanih območjih mora temeljiti na zmogljivosti območja

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je danes nagovoril udeležence mednarodnega srečanja nosilcev Listine za trajnostni turizem, ki poteka pod okriljem Federacije Europarc. Konferenca letos poteka na Bledu v organizaciji Triglavskega narodnega parka.

Minister je poudaril je, da je v zadnjih letih  zaradi množičnega obiska zavarovanih območij nujno trajnostno upravljanje obiskov. Ti morajo temeljiti na zmogljivosti območja, tako z naravovarstvenega vidika kot tudi lokalnega okolja. Dobro ohranjena narava ni pomembna le za nadaljnji razvoj trajnostnega turizma, v prvi vrsti zagotavlja številne ekosistemske koristi, ki so bistvenega pomena za dobro počutje prebivalcev in trajnostni razvoj Slovenije.

Program Evropska listina za trajnostni turizem je federacija  za parke (EUROPARC) pripravila že leta 1995, prvi certifikati so bili podeljeni leta 2001. Leta 2016 je Listino Triglavskemu narodnemu parku z Biosfernim območjem Julijske Alpe na slovenski strani in Naravnemu parku Julijsko predgorje na italijanski strani Julijskih Alp podelila kot prvemu čezmejnemu območju v Evropi, obnovila pa jo je v letu 2021. Listina je pomembno priznanje za opravljeno delo in hkrati model upravljanja zavarovanih območij kot trajnostnih turističnih destinacij.

Evropska listina o trajnostnem turizmu v zavarovanih območjih namreč z izmenjavo dobrih praks in politik spodbuja izboljšave pri upravljanju zavarovanih območij in jim pomaga pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša turizem v zavarovanih območjih.

Z upravljanjem zavarovanih območij tako skrbimo za ohranjanje narave, ustvarjamo nove razvojne priložnosti za ljudi in naravo ter iščemo rešitve za izzive, ki jih prinašajo nepredvidljivi in hitri globalizacijski procesi.