Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je postala članica Evropske raziskovalne infrastrukture za integrirano strukturno biologijo

Slovenija je z odločitvijo Sveta Instruct-ERIC 10. maja 2023 postala članica Evropskega konzorcija raziskovalne infrastrukture Instruct-ERIC in se tako skupaj z Grčijo pridružila štirinajstim že obstoječim članicam. S članstvom lahko raziskovalci iz Slovenije sodelujejo pri celotnem portfelju storitev, vključno s celotnim tehnološkim katalogom, pripravništvi, programi usposabljanja ter financiranjem raziskav in razvoja.
Predstavniki Slovenije in Grčije na skupinski fotografiji ob sprejemu v konzorcij Instruct-ERIC.

Poleg Slovenije se je konzorciju Instruct-ERIC pridružila še Grčija. | Avtor: Instruct-ERIC

Instruct-ERIC je Evropski konzorcij raziskovalne infrastrukture za integrirano strukturno biologijo (angleško European Reasearch Infrastructure Consortium for Integrated Structural Biology Infrastructure: Instruct-ERIC). Gre za raziskovalno infrastrukturo Evropskega foruma za raziskovalno infrastrukturo (angleško European Strategy Forum on Research Infrastructures: ESFRI) in sicer s področja strukturne biologije in biofizike, ki omogoča dostopnost do najsodobnejših tehnologij vsem evropskim raziskovalcem, tako akademskim kot industrijskim. Strukturna biologija je ključno znanstveno področje v okviru ved o življenju, ki s pomočjo komplementarnih visokotehnoloških pristopov omogoča interpretacijo molekulskih mehanizmov pri visoki ločljivosti, vse do atomske. Osnovne metode za analizo molekul pri atomski ločljivosti so X-žarkovna kristalografija, krio-presevna elektronska mikroskopija (krio-EM) in jedrska magnetna resonanca (NMR). Kombinacijo teh treh s pristopi biofizike, bioinformatike, biokemije, računske kemije, celične biologije, sintezne biologije, inženirstva ter umetne inteligence imenujemo integrirana strukturna biologija. Ta omogoča razumevanje mehanizma delovanja in vloge bioloških molekul, bodisi v izolirani obliki ali v kontekstu živih celic in organizmov, zato so ti pristopi izjemno pomembni tudi v medicini, farmacevtski industriji in biotehnologiji.

Sodelovanje v Instruct-ERIC je Vlada Republike Slovenije umestila na prednostni seznam mednarodnih projektov, določenih z Načrtom razvoja raziskovalnih infrastruktur 2030 (NRRI 2030). Na tej osnovi je v letu 2022 Slovenija začela priprave in postopke za pridobitev statusa polnopravne članice. Decembra 2022 je bil za ta namen ustanovljen nacionalni konzorcij Instruct.SI, v katerem sodelujejo Kemijski inštitut (KI) v vlogi koordinatorja ter Center odličnosti za integrirane pristope v kemiji in biologiji proteinov, Institut "Jožef Stefan", Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza v Novi Gorici. Nameni in cilji Instruct.SI so predvsem povezovanje, krepitev sinergij in kritične mase med ključnimi akterji slovenske raziskovalne skupnosti na področju strukturne biologije, aktivno vključevanje partnerjev konzorcija v aktivnosti Instruct-ERIC ter stalen razvoj in rast znanstvene ravni na področju strukturne biologije v Sloveniji in svetu.