Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon z visokimi predstavniki madžarske oblasti o položaju Slovencev na Madžarskem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi v Budimpešti na Madžarskem. Srečal se je z visokimi predstavniki madžarske oblasti in Slovenci, ki živijo in delujejo v prestolnici naše vzhodne sosede.

Ministra Arčona na obisku spremljajo državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, veleposlanik RS v Budimpešti dr. Marjan Cencen in generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček.

Delovni dan sta minister in državna sekretarka pričela s srečanjem s posebnim odposlancem za razvoj sosedske politike na madžarskem zunanjem ministrstvu Ferencem A. Kalmárjem. Posebni odposlanec Kalmar je sopredsedujoči madžarskega dela slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski, sopredsedujoči slovenske strani je minister Matej Arčon. Minister se je posebnemu odposlancu zahvalil za dosedanje dobro sodelovanje in napovedal naslednje srečanje komisije v Sloveniji jeseni. Slovenija in Madžarska sta od sprejema sporazuma uresničili kar nekaj ukrepov z namenom izboljšanja položaja slovenske in madžarske narodne manjšine, še vedno pa je prostor za izboljšave. Kot je poudaril minister, bi bilo smiselno v prihodnje zapisnike zasedanj s priporočili strukturirati po področjih, kar bi omogočilo lažje in bolj pregledno spremljanje uresničevanja le-teh. Minister je kot enega izmed ciljev, ki bi jih bilo prav zasledovati, opredelil tudi krepitev čezmejnega sodelovanja, povezovanja občin in prebivalstva na obeh straneh meje. V drugem delu srečanja se je pridružil še namestnik državnega sekretarja Peter Kiss Parciu. Beseda je tekla o skupnem skladu in gospodarskem sodelovanju.

Sledilo je srečanje z državnim sekretarjem v kabinetu madžarskega predsednika vlade Miklósem Soltészom, ki je pristojen za cerkvene in narodnostne odnose. Minister je poudaril, da si želi, da bi sodelovanje v korist obeh manjšin, ki je zgledno, gradili še naprej. Spregovorila sta tudi o skupnemu skladu, ki je bil ustanovljen z namenom enakopravnega gospodarskega in infrastrukturnega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje. Z njim se odpravljajo razvojni zaostanki in krepi sposobnost črpanja sredstev, tudi s pomočjo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Muraba, in nadaljnji razvoj obeh manjšin. Dotaknila sta se tudi duhovne oskrbe, vidne dvojezičnosti, pa tudi šolstva. Državni sekretar se je Sloveniji zahvalil za sodelovanje in pomoč s pedagoškim svetovalci in asistenti, ki jih napoti na delo v Porabje. Kot je poudaril, mnogo prispevajo h kvaliteti šolstva in ohranjanju jezika.

V nadaljevanju so ministra Arčona sprejeli v madžarskem parlamentu. Srečal se je s predstavniki Odbora za narodnosti, ki ga vodi predstavnik nemške narodne skupnosti Imre Ritter, podpredsednica odbora pa je zagovornica Slovencev na Madžarskem Erika Köleš Kiss. V pogovoru je minister izpostavil dobre medsosedske odnose in poudaril pomen obeh narodnih skupnosti. Pogovor je tekel o posebni ureditvi in pravicah zagovornikov posameznih narodnosti v madžarskem parlamentu ter njihovi vlogi pri uresničevanju manjšinskih pravic. Poudarjeno je bilo enotno nastopanje zagovornikov pri ključnih vprašanjih, ki se naslavljajo v parlamentu.

Dan bo minister zaključil s sprejemom na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Budimpešti, kjer bo priložnost tudi za srečanje s predstavniki Slovenskega društva in drugimi Slovenci, ki delujejo v prestolnici Madžarske.