Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija zvišala napoved gospodarske rasti Slovenije

Evropska komisija je v danes objavljeni spomladanski napovedi zvišala napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Letos naj bi dosegla 1,2 odstotka, leta 2024 pa 2,2 odstotka. Izboljšanje napovedi je spodbuden signal, veseli pa nas tudi, da trenutno ni strahu pred recesijo v Evropi.

Evropska komisija je gospodarsko napoved za Slovenijo za obe leti zvišala za 0,2 odstotne točke glede na zimsko napoved. Naši državi se tako obeta višja gospodarska rast kot Evropski uniji in območju evra, za katera je Komisija prav tako izboljšala napoved.

Stopnja brezposelnosti naj bi se v Sloveniji še dodatno znižala, in sicer letos na 3,9 odstotka, leta 2024 pa na 3,8 odstotka. Trend zniževanja se kaže tudi pri javnem dolgu, izraženem v deležu bruto domačega proizvoda, ki naj bi se po napovedih Komisije leta 2024 znižal na 66,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Podobno, kot smo ocenili v Programu stabilnosti 2023, je tudi Komisija ocenila, da se bo primanjkljaj sektorja država naslednje leto znižal pod 3 odstotke bruto domačega proizvoda.

Inflacija naj bi letos dosegla 7 odstotkov, leta 2024 pa naj bi se znižala na 3,8 odstotka.