Skoči do osrednje vsebine

V Stožicah utripali v ritmu Slovenske vojske

Slovenska vojska svoj dan praznuje 15. maja, v spomin na prve nabornike, ki so s svojim usposabljanjem na Igu in v Pekrah začeli 15. maja leta 1991. Vsako leto ob tej priložnosti Slovenska vojska pripravi slovesnost za pripadnice in pripadnike.

Letos smo se odločili, da s slovesnostjo poslanstvo pripadnic in pripadnikov pripeljemo med ljudi. Celodnevno dogajanje se je odvijalo pred in v ljubljanskih Stožicah in se je zaključilo z velikim koncertom Big banda Orkestra Slovenske vojske z znanimi slovenskimi glasbeniki.

Dogajanje se je začelo že v dopoldanskem delu, ko je bila pred Areno Stožice taktično-tehnična predstavitev enot in poklicev Slovenske vojske, ki so jih še popestrile dinamične predstavitve v izvedbi  Specializirane enote Vojaške policije, 15. polka vojaškega letalstva in 430. mornariškega diviziona.

Večerni in osrednji del se je začel z vojaško slovesnostjo, na kateri so bili govorniki predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar, minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar si je že dopoldne ogledala taktično-tehnični zbor, v večernem delu dogodka pa je kot slavnostna govornica čestitala ob dnevu Slovenske vojske. V svojem nagovoru se je pripadnikom in pripadnicam zahvalila za predano in profesionalno delo ter pozdravila letošnjo posebno obeležitev. »Posebej želim poudariti pomen odprtosti vojaške organizacije. Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo, med uniformiranimi pripadniki Slovenske vojske in prebivalci v različnih okoljih,« je poudarila Pirc Musar. »Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so za nas in za svojo domovino pripravljeni dati tisto, kar je neprecenljivo – svoje življenje. Zato si zaslužijo in potrebujejo našo stalno podporo, razumevanje in hvaležnost. Ne pozabimo, v kako varnostno zahtevnem svetu živimo, in kaj se dogaja na evropskih tleh, le 600 km od slovenske meje,« je ob čestitki pripadnikom in pripadnicam izpostavila Nataša Pirc Musar.

Minister Marjan Šarec je v svojem nagovoru spomnil na številna vlaganja v modernizacijo Slovenske vojske, ki jim botrujejo tudi spremenjene varnostne razmere. »V zadnjem letu smo spoznali, kako krhka vrednota je mir in iluzije o trajnem miru so se razblinile,« je povedal minister Šarec. »Takoj smo začeli pripravljati dokumente, ki ustrezajo novi situaciji, hkrati pa po letih stagnacije omogočajo nov cikel vlaganj v modernizacijo in opremljenost Slovenske vojske. Vlagamo tudi v raziskave in razvoj, saj je to predpogoj za sodobno, v prihodnost usmerjeno vojsko,« je pojasnil minister Šarec.

Dogajanje ob dnevu Slovenske vojske je nosilo naslov Srce pod uniformo, srce za domovino in tudi na ta način ponazarjalo poslanstvo Slovenske vojske – biti v službi domovine in njenih državljank in državljanov. Na to je spomnil tudi minister Šarec, ki je poudaril, da so pripadnice in pripadniki vedno in povsod pripravljeni priskočiti na pomoč človeku v stiki. »Tako bo tudi v prihodnje. Neprecenljiva je vloga Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja,« je povedal obrambni minister in spomnil na pestro leto lani, ko je Slovenska vojska takoj priskočila na pomoč ob naravnih nesrečah, kot je požar na Krasu, pomanjkanje vode v Slovenski Istri …

V nadaljevanju je minister poudaril tudi častno vlogo in moč vrednot Slovenske vojske. »Biti pripadnik Slovenske vojske je častno in odgovorno poslanstvo, ki nadaljuje svetlo tradicijo prvega slovenskega generala Maistra. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske ste tudi ponosni nasledniki vseh, ki so se v naši zgodovini borili, da smo ne samo obstali, temveč živimo v lastni državi in govorimo naš, lep slovenski jezik,« je spomnil minister Šarec.

»Pogum, sodelovanje, tovarištvo, ljubezen do domovine, moštveni duh za doseganje cilja … vse to opiše vojakinjo in vojaka. Ves čas moderna družba išče odgovore, zakaj se dogajajo tragedije, nezadovoljstvo in nasilje med mladimi. Mogoče pa odgovor ni tako zapleten in se skriva tudi v pomanjkanju vrednot, ki jih poosebljajo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske. Naj vam srce pod uniformo vedno bije za Slovenijo,« je svoj nagovor sklenil minister Marjan Šarec.

Tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je izpostavil ukrepe na področju prihodnje modernizacije in razvoja Slovenske vojske ter kadrovske krepitve Slovenske vojske. Izrazil je prepričanje, da je veliko zanimanja na dopoldanskem delu prireditve in napolnjena dvorana izraz zaupanja državljank in državljanov v Slovensko vojsko.

»Velike napore vlagamo v to, da bi tudi v prihodnje zagotovili stabilen in nemoten razvoj moderne, visoko bojno sposobne in tehnološko opremljene Slovenske vojske. Poleg vseh posodobljenih in na novo sprejetih  normativnih dokumentov, ki bodo Slovenski vojski omogočili boljšo opremljenost in usposobljenost, smo posebej veseli, da sprememba Zakona o službi v Slovenski vojski omogoča zaposlitev pri nas vsem, ki jih zanima, navdušuje in motivira delo v Slovenski vojski. Še posebej tistim, ki ne izpolnjujejo ustreznih izobrazbenih pogojev. Takim bomo omogočili, da bodo  pridobili ustrezno izobrazbo ob delu v Slovenski vojski,« je povedal generalmajor.

Na slovesnosti Slovenska vojska vsako leto razglasi najboljšega vojaka in najboljšega podčastnika za minulo leto. Prestižna naziva za leto 2022 sta si s svojo strokovnostjo, zavzetostjo in domoljubjem prislužila vojak specialist izvidnik ostrostrelec v 74. pehotnem polku desetnik Rok Ernecl in vojaški policist, poveljnik druge bojne skupine v enoti za specialno taktiko PEST, višji vodnik Matjaž Črešnar.

Odlikovanje ob 30. obletnici izhajanja je prejela tudi Revija Slovenska vojska, ki že od leta 1993 neprekinjeno prizadevno naslavljajo ključna vprašanja in izzive obrambnega sistema in Slovenske vojske.

Orkester je v nadaljevanju pod taktirko strokovnega vodje višjega vojaškega uslužbenca Aljoše Deferrija izvedel novo koračnico, ki je nastala na podlagi javnega razpisa za Naj vojaško koncertno koračnico leta 2023. Izmed enajstih prispelih je strokovna komisija izbrala Kapelsko koračnico avtorjev Žana Vranetiča in Luka Krofa.

Program se je po koncu himne Slovenske vojske prevesil v koncertni del, v katerem so nastopali Big Band Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom višjega vojaškega uslužbenca Rudolfa Strnada in slovenskih glasbenih ustvarjalcev: Nuška Drašček, Matevž Šalehar Hamo, Rudi Bučar, Bepop, Gregor Strasbergar – MRFY, Maja Keuc – Amya, Tomi Meglič – Siddharta, iz Slovenske vojske pa Rudolf Strnad  in Katja Rihter.