Skoči do osrednje vsebine

Krajevna skupnost Dovje - Mojstrana sprejeta v družino gorniških vasi Alpske konvencije

Mednarodni upravni odbor Gorniških vasi (Bergsteigerdörfer) je v petek, 12. maja 2023, Krajevno skupnost Dovje Mojstrana uradno potrdil in vključil v mrežo Gorniških vasi.

Gre za mednarodni projekt, ki združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti,  brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. S tem gorniške vasi krepijo še živečo zavest o potrebi po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje naravne meje. Gorniške vasi so del Programa slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji 2023-2024. 

S tem je na formalni ravni zaključen proces kandidature, ki se je na pobudo Planinske zveze Slovenije, članice mednarodnega odbora Gorniških vasi,  pričel v letu 2019. To je poleg občin Jezersko in Luče že tretja slovenska vas, ki je vključena v to mrežo.

Gorniške vasi  je zasnovala avstrijska planinska zveza kot model uresničevanja Alpske konvencije v praksi,  s prvimi sprejetimi vasmi v letu 2008. Projekt se je uspešno razvil in od leta 2015 se je začel širiti tudi v sosednje alpske države.  Trenutno je v Avstriji 21 gorniških vasi, v Nemčiji so štiri, v Švici dve, v Italiji šest.  Status Gorniške vasi imata v Sloveniji  tudi Občina Jezersko, ki je bila vključena leta 2018 kot prva slovenska občina, in Občina Luče od leta 2019.

Na spletni strani Gorniških vasi je dostopno več informacij o projektu.