Skoči do osrednje vsebine

Naše medicinske sestre. Naša prihodnost.

Danes obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester, ki letos poteka pod geslom Naše medicinske sestre, naša prihodnost!

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki in babice so hrbtenica zdravstvenega sistema in igrajo ključno vlogo v oskrbi pacientov v času stiske. So najštevilčnejša poklicna skupina in ob pacientu skozi celoten proces zdravstvene obravnave. Naloga zdravstvene nege je pacientom omogočati njihovo neodvisnost pri opravljanju osnovnih življenjskih aktivnosti, krepitev in ohranjanje njihovega zdravja, negovati bolne in sodelovati v procesu zdravljenja in rehabilitacije ter ozaveščati ljudi o zdravem načinu življenja. Obenem pa je zdravstvena nega poklic, ki ga vodijo načela empatije, prijaznosti in želje po pomoči drugim.

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester je ključno, da se zavedamo tudi pomena vlaganja v sam poklic zdravstvene nege. Medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam moramo zagotoviti dostop do celovitega izobraževanja, stalnega strokovnega razvoja in ustreznih delovnih pogojev. Naša skupna odgovornost je, da na vseh področjih zdravstvene nege zagotovimo orodja in vire, ki jih zaposleni potrebujejo za kakovostno, integrirano, kontinuirano in celovito zdravstveno obravnavo pacientov.

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester se iskreno zahvaljujemo vsem medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam po vsem svetu za predanost zdravstveni negi. Vaša drža je občudovanja vredna - profesionalna, a obenem sočutna.

Drage medicinske sestre, zdravstveni tehniki in babice, naj današnji dan služi kot opomnik družbi na vašo nezamenljivo vlogo.