Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi za reševanje problematike tovornega prometa in nepretočnosti Luke Koper

Na notranjem ministrstvu je danes potekal sestanek, na katerem so predstavniki pristojnih institucij govorili o težavah v prometu zlasti na primorski avtocesti zaradi prevozov tovornjakov v Luko Koper in iz nje.
Udeleženci sestanka sedijo za mizami v obliki črke U v v dvorani. Dvorana je v svetlorjavih tonih, na stropu luči.

Sestanek za reševanje problematike tovornega prometa in nepretočnosti Luke Koper | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Na sestanku so sodelovali minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić ter predstavniki Združenja za promet Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Sekcije za promet Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Luke Koper in Mestne občine Koper.

V času prvomajskih praznikov smo bili priča izjemnim zastojem tovornega prometa, ki se je vlekel od Luke Koper skoraj do Kozine. »Policija je izločala ves tovorni promet na odstavni pas, kar je zoprna varnostna situacija. Pomembno je, da je Policija zagotovila varnost,« je v izjavi za javnost po sestanku dejal minister Poklukar.

V izogib ponovitvi takih dogodkov tudi v poletnih mesecih, ko je ta del Slovenije – Primorska in Obala – že sicer obremenjen ne samo s številnimi turisti, ampak tudi s tovornim prometom, so na današnjem sestanku, ki je potekal v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, iskali ustrezne rešitve in tudi že sprejeli nekatere sklepe. Tako so se dogovorili o kratkoročnih ukrepih, med katerimi je zgodnje obveščanje vseh deležnikov. »To se mi zdi izredno pomembno,« je dejal minister in nadaljeval: »Takoj ko bo Luka Koper zaznala, da gre za povečan tovor, bo o tem obvestila vse deležnike, da se bodo vsak na svojem področju znali ustrezno pripraviti.«

Prav tako so se dogovorili za oblikovanje delovne skupine za iskanje kratko-, srednje- in dolgoročnih ukrepov, ki jo bodo sestavljali predstavniki OZS, GZS, Družbe za avtoceste (DARS), Luke Koper, Slovenskega državnega holdinga (SDH), Mestne občine Koper, Policije, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za naravne vire in prostor. Delovno skupino bo vodila ministrica mag. Alenka Bratušek. »Če bo le čas vsem dopuščal, bi že v naslednjem tednu sklicali nadaljevanje tega sestanka, kjer bomo najprej dorekli kratkoročne ukrepe, ki bodo omilili morebitno ponovitev. Vsi prisotni se zavedamo tega problema, zato bomo najprej dorekli kratkoročne ukrepe – naj bo to obveščanje, da se znamo vsi skupaj organizirati, naj bo to boljša organizacija v Luki Koper ali kaj tretjega, vse to bomo dali na mizo,« je zagotovila ministrica Bratušek.

Pričakovati je, da se bodo zastoji proti primorski avtocesti in Luki Koper v poletnih mesecih in tudi skozi celo leto dogajali. Današnji sestanek in sprejeti sklepi pa vodijo v smer, da do tako izjemnih zastojev, ki smo jim bili priča okoli prvomajskih praznikov, ne bi ponovno prišlo. »Verjamem, da bomo danes sprejete sklepe uresničili do te mere, da bomo vnaprej pripravljeni in bomo lahko izločali in opozarjali voznike tovornjakov že nekoliko prej, predvsem pa, da nam ne bo nastajala gospodarska škoda, kajti tega si nihče ne želi,« je zaključil minister Poklukar.