Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na podelitvi nagrad Blaža Kumerdeja

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je nagovoril udeležence slavnostne podelitve priznanj Blaža Kumerdeja za leto 2022, ki jo prireja Zavod Republike Slovenije za šolstvo.
Minister Darjo Felda, Kumerdejevi na podelitvi

Minister za vzgojo izobraževanje dr. Darjo Felda z letošnjimi Kumerdejevimi nagrajenci | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Zavod RS za šolstvo je v ponedeljek, 8. maja, podelil kar 6 priznanj Blaža Kumerdeja, in sicer posameznikom ali kolektivom, ki so v letu 2022 s svojim delom pomembno prispevali k razvoju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. 

Na svečani podelitvi, ki je potekala v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, so podelili priznanja Roku Lipniku, profesorju matematike na Gimnaziji Celje – Center, Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, Polonci Tomac Stanojev, profesorici slovenščine na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli, Šolski center Kranj, Osnovni šoli Trebnje, Vrtcu Otona Župančiča Ljubljana in Srednji šoli Izola.

Udeležence podelitve je med drugim nagovoril tudi Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je v svojem govoru poudaril pomen napredka v vzgoji in izobraževanju.

»Oplemenitenje šolstva in vzgoje z novim, modernim načinom mišljenja je nujno za razvoj sodobne družbe in vseh njenih posameznikov. Vaše marljivo in nesebično delo je pustilo neizbrisljiv pečat na razvoju področja vzgoje in izobraževanja in prepričan sem, da so za vaš doprinos hvaležni tudi vaši učenci in dijaki, njihovi starši ter vaši sodelavci. Ponosen sem, da so med nagrajenci osebe oz. ustanove iz Celja, Ajdovščine, Kranja, Trebnjega, Ljubljane in moje domače Izole. Vaš uspeh kaže na to, da smo v vzgoji in izobraževanju lahko inovativni po vsej Sloveniji in da pri tem delujemo kot dobro povezana skupnost.

Današnji nagrajenci in nagrajenke ste ena izmed gonilnih sil slovenskega šolskega sistema. Vaše visoke dosežke pri zahtevnem delu z mladimi smo opazili tako na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje kot na Zavodu RS za šolstvo. Prav vi zagotavljate, da se naši vrtci in šole razvijajo, da ostajajo v koraku s časom in ponujajo nove rešitve za aktualne pedagoške izzive. Brez vas in vaših somišljenikov ne bi bilo mogoče zagotoviti tako kakovostne vzgoje in izobraževanja, ki našim otrokom omogoči, da postanejo uspešni in odgovorni državljani moderne Slovenije. Hvala, ker ste del naše mreže vrtcev in šol, in hvala, ker ste se odločili, da svojega znanja ne obdržite le zase, ampak ga z veliko mero pedagoškega erosa delite z vsemi, ki so željni postati še boljši.«

O priznanjih Blaža Kumerdeja

Zavod Republike Slovenije za šolstvo od leta 1999 podeljuje priznanja Blaža Kumerdeja posameznikom, skupinam in institucijam, ki se izkažejo z izjemnim sodelovanjem v procesu razvoja in implementacije novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, v tesnem sodelovanju z zavodom. Priznanje Blaža Kumerdeja se podeljuje za dosežke v uvajanju novosti v predšolski vzgoji, osnovnih in srednjih šolah, šolah za otroke s posebnimi potrebami in dijaških domovih. Priznanje se podeljuje tudi za izjemen končni izdelek, za inovativne rešitve na področju načrtovanja in izvajanja kurikuluma ter za širjenje idej v različnih oblikah informiranja in izobraževanja.