Skoči do osrednje vsebine

»Ko se pogovarjamo o odpravi administrativnih ovir, se moramo pogovarjati o sprejemanju boljše zakonodaje«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je udeležila 18. Foruma obrti in podjetništva. Pogovoru s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom je sledila še okrogla miza o predlogih in rešitvah za lažje poslovanje obrtnikov in podjetnikov, na kateri je skupaj z drugimi ministri sodelovala tudi ministrica Ajanović Hovnik.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, da javni sektor – njegova organiziranost, učinkovitost in kakovost – predstavlja temelj za zagotavljanje konkurenčnosti in vitalnosti slovenskega gospodarstva. Rivalstva med javnim in zasebnim sektorjem v resnici ni, med seboj smo neločljivo povezani v sodelovanju ter tudi izzivih, ki jih prinaša prihodnosti. Ti so predvsem v zagotavljanju zaposlenih, krepitvi njihovih veščin ter odpravi administrativnih ovir.

"Ko se pogovarjamo o odpravi administrativnih ovir, se moramo pogovarjati o sprejemanju boljše zakonodaje – zakonodaje, ki je premišljena, usklajena z vsemi deležniki; predvsem pa usklajena tudi s tistimi, ki jo bodo izvrševali, torej usklajena tudi znotraj uprave."      Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo

Predstavniki obrti in podjetništva so izrazili svoja pričakovanja od javnega sektorja, svoje videnje pri pohitritvi reševanja njihovih vlog in predloge za izboljšanje. Ministrica je pojasnila proaktivno delovanje pri odpravljanju administrativnih ovir ter predstavila portale Stop Birokraciji, Predlagam.Vladi.si in eDemokracija, kjer lahko tako državljani kot obrtniki podajo svoje predloge. Izpostavila je realiziranih 22 pomembnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki so dostopni v Enotni zbirki ukrepov ter so rezultat podanih pobud slovenske obrti. 

Udeležencem foruma, ki letos poteka pod naslovom Povezani smo močnejši, je predstavila ustanovitev Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave. Posvetovalno telo ministrice za javno upravo, katerega del so tudi predstavniki obrtnikov, podjetnikov in Gospodarske zbornice, bo v letošnjem letu pripravilo rešitve, kako procesno omogočiti pripravo boljše zakonodaje. Ta mora vključevati vse faze procesa; ob tem pa vključevati tudi presojo učinkov in njihovo preverjanje po določenem obdobju izvajanja zakonodaje.

Ministrica je zmanjševanje zaostankov na Upravni enoti Ljubljana izpostavila kot primer dobrega sodelovanja in organiziranosti znotraj upravnih enot, do katerega je prišlo s spremembo zakonodaje in prenosom krajevne pristojnosti. »Gospodarstvu in državljanom želimo iti naproti, zato si prizadevamo prenoviti in optimizirati delovanje zalednih postopkov upravnih enot – ob njihovem nespremenjenem številu in še povečani dostopnosti.«