Skoči do osrednje vsebine

Zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju Občine Starše

Na območju občine Starše se je pričelo izvajanje ukrepov za zmanjševanje poplavne ogroženosti. Dela bodo predvidoma zaključena julija letos.

V Občini Starše se je pričela izvedba gradbenih protipoplavnih ukrepov, ki bodo pripomogli k zmanjšanju poplavne ogroženosti tamkajšnjih poseljenih območij vzdolž Drave. Protipoplavni ukrepi na območju Občine Starše se izvajajo v sklopu operacije Zagotovitev poplavne varnosti porečja Drave - območje Ptujske Drave, ki jo sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Republika Slovenija.

Na srečanju z občani so v četrtek, 4. maja 2023, predstavniki investitorja - Direkcije Republike Slovenija za vode (DRSV), projektanta -  Vodnogospodarski biro Maribor d.o.o. in izvajalca gradnje  - PROHAUS d.o.o., občanom natančneje predstavili predvidene ukrepe in sam potek gradbenih del.

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Občine Starše Stanislav Greifoner, ki je izrazil zadovoljstvo, da je Direkcija Republike Slovenija za vode prepoznala potrebo Občine po zaščiti ljudi in njihovega premožena pred poplavami ter, da so po večletnem usklajevanju in dogovarjanju lahko pričeli z aktivnostmi na terenu.  

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na DRSV, mag. Suzana Stražar, je poudarila, da organiziranost DRSV omogoča dobro poznavanje lokalnih razmer ter da se upravljanja voda, kamor sodi tudi protipoplavna zaščita, lotevamo celostno. Ne le z izgradnjo protipoplavnih ukrepov, ampak tudi z vzdrževanjem in skrbjo za ravnovesje z okoljem in naravo.

Vodja Projektne pisarne Maribor (DRSV) Blanka Grajfoner je predstavila aktivnosti, ki so načrtovane v sklopu projekta Zagotovitev poplavne varnosti porečja Drave - območje Ptujske Drave, ki se bo izvajal do konca letošnjega leta. Projekt zajema območje Ptujske Drave in sicer ureditve za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območjih Ptuja, Dupleka in Maribora.  S predvidenimi celostnimi ukrepi ob Dravi in zalednih potokih se bo zmanjšalo število poplavno ogroženih stavb in število poplavno ogroženih prebivalcev.

Za izvedbo ukrepov zmanjšanja poplavne ogroženosti na območju Občine Starše je bila oktobra 2022 podpisana pogodba z izvajalcem PROHAUS d.o.o.. Gradbeno dovoljenje za ureditve v naselju Loka in za Kulturni dom Rošnja je bilo pridobljeno v lanskem letu, v začetku letošnjega leta pa je bilo pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje za ureditve v Staršah in delu Zlatoličja. Gradbena dela so tako že v polnem v teku.

Ob tej priložnosti se ja ga. Grajfoner zahvalila Občini Starše za konstruktivno sodelovanje in pomoč tako z vidika zagotovitve projektne dokumentacije kot tudi pomoč pri pridobivanju zemljišč.

Tijana Mićić, Vodnogospodarski biro Maribor d.o.o., je predstavila načrtovane celovite ukrepe v Občini Starše. Priprava projektne dokumentacije se je pričela v letu 2017. Na podlagi rezultatov hidravlične  analize visokih vod Drave in poplavnega dogodka v 2012 so bila določena območja poplavne ogroženosti obstoječih naselij v Občini Starše, ki so glede na lokacijo razdeljeni na: ukrepe za varovanje objektov Loka 49 in 49a, kulturni dom Rošnja, ukrepe v naselju Starše in Zlatoličje ter na individualne ukrepe. Prisotnim je  podrobneje predstavila vse predvidene ukrepe na območju občine Starše. V okviru projekta je predvidena izgradnja visokovodnih zidov, nasipov, posamezni individualni ukrepi ter ostale potrebne ureditve za izvedbo ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti obravnavanih območij.

Vahid Đulić, predstavnik podjetja PROHAUS d.o.o, je natančneje pojasnil potek gradbenih del. Občane je seznanil o zaporah cest in predvidenih obvozih, ki bodo potrebni v sklopu izvajanja gradbenih del. Krajani bodo o vseh ukrepih predhodno ustrezno obveščeni in seznanjeni. Skrajni pogodbeni rok za končanje vseh pogodbenih obveznosti je konec oktobra 2023, vsa dela pa bodo predvidoma zaključena do julija letos.

Posnetek dvorane med srečanjem z občani Starš

Srečanje z občani Starš

1 / 2

Dodatne informacije:

www.ptujskadrava.si

ptujskadrava.drsv@gov.si