Skoči do osrednje vsebine

Praznujemo dan Evrope

9. maja, ko obeležujemo začetek evropskega združevanja, v Evropski uniji praznujemo dan Evrope. Ob tej priložnosti so v državah članicah, tudi v Sloveniji, organizirane številne dejavnosti za odkrivanje in spoznavanje Evropske unije. Slovesnosti ob odprtju dogodka na Kongresnem trgu v Ljubljani se je udeležila tudi državna sekretarka Tina Heferle.

Na dogodku se je predstavila tudi Potujoča pisarna evropskih sredstev, v okviru katere so različne službe predstavile programe, ki z evropskimi sredstvi podpirajo razvoj Slovenije.

Predstavila se je tudi Služba za evropska sredstva v Ministrstvu za notranje zadeve, ki evropska sredstva razporeja prek treh skladov. Na Ministrstvu za notranje zadeve upravljamo s Skladom za notranjo varnost, ki prispeva z zagotavljanju visoke ravni varnosti v EU, Skladom za azil, migracije in vključevanje, ki prispeva k učinkovitemu upravljanju migracijskih tokov, azilne politike in politike priseljevanja v EU, ter z Instrumentom za finančno podporo za upravljanje meja in vizumsko politiko, prek katerega se zagotavlja trdno in učinkovito upravljanje na zunanjih mejah EU. Skupna odobrena vrednost skladov EU znaša več kot 184 milijonov evrov.

Predstavitev Službe za evropska sredstva je popestril obisk policistov konjenikov in vodnikov službenih policijskih psov. Gosti so se družili s policijsko maskoto Leonom in odkrivali prstne odtise z nanosom magnetnega prahu na recikliran papir.

 Policisti konjeniki, vodnik službenih psov in policijska maskota Leon

Policisti konjeniki, vodnik službenih psov in policijska maskota Leon | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija

1 / 3