Skoči do osrednje vsebine

Minister Uroš Brežan na Strateški razvojni konferenci GREMO

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je udeležil Strateške razvojne konference GREMO (GREen MObility) v organizaciji Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP) za področje mobilnosti.

V okviru Misije GREMO partnerstvo podpira zavezo slovenske avtomobilske industrije, da se osredotoči na zeleno preobrazbo do leta 2030.

Minister je na dogodku poudaril, da na Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) podpiramo zavezo, da slovenska avtomobilska industrija postane center razvoja novih tehnologij za zeleno in trajnostno mobilnost v Evropi. Izpostavil je, da bo MNVP k projektu doprinesel na področju prostorske politike in z izdajanjem gradbenih dovoljenj, ki bodo ključna za gradnjo novih proizvodnih kapacitet, pomembnih za zeleno mobilnost.

Med drugim je bil v aprilu na vladi sprejet predlog Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki določa ključne usmeritve prednostnih območij za gospodarski razvoj. Na MNVP smo s projektom Zeleni lokacijski okvir prebivalcem, gospodarstvu in pristojnim institucijam omogočili pametno upravljanje s prostorom, s čimer že zagotavljamo podporo za izvajanje prednostnih ukrepov za uresničevanje evropske zelene politike. Prav tako s projektom eProstor prebivalcem in gospodarstvu zagotavljamo boljšo informiranost, lažjo dostopnost in učinkovitejše storitve pri pridobivanju potrebnih dovoljenj s področja urejanja prostora, graditve objektov in upravljanja nepremičnin.