Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na Forumu Organizacije združenih narodov za gozdove

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil zasedanja Foruma ZN za gozdove, ki ga je oktobra 2000 ustanovil Ekonomski in socialni svet Združenih narodov. Glavni cilj je spodbujati upravljanje, ohranjanje in trajnostni razvoj vseh vrst gozdov in v ta namen krepitev dolgoročne politične zavezanosti.
Državni sekretar in veleposlanik stojita pred zastavami.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič v veleposlanik Slovenije pri Organizaciji združenih narodov Boštjan Malovrh. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

V ponedeljek, 8,5.2023, se je v New Yorku pričelo 18. zasedanje Foruma OZN za gozdove, katerega se je udeležil tudi državni sekretar dr. Darij Krajčič. Glavna tema tokratnega zasedanja je prenos strateških načrtov Združenih narodov za gozdove v strateške dokumente držav.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je v nagovoru članom foruma izpostavil vse večji pomen gozdov na globalni ravni, kateri so podvrženi klimatskim spremembam, naravnim katastrofam, gradacijam škodljivcev in boleznim gozdnega drevja. Zaradi zagotavljanja ekoloških, socialnih in ekonomskih funkcij gozdovom pripada ključna vloga pri različnih nacionalnih, regionalnih in svetovnih ciljih.

V nagovoru je poudaril, da potrebno vzpostaviti ali pa okrepiti dialoge med relevantnimi in ključnimi deležniki na vseh ravneh, z namenom ohranitve doprinosa gozdov. Nadaljevati je potrebno z aktivno podporo sodelovanju med lastniki gozdov, javnimi gozdarskimi službami ter raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami. Na takšen način bo zagotovljeno, da se z novo pridobljenimi znanji izboljša načine upravljanja z gozdovi. Izpostavil je, da se ob kreiranju politik, strategij in zakonodaj ne sme spregledati širše družbe in lastnikov gozdov.

V okviru prvega dne foruma je potekalo glasovanje za podpredsednika biroja Foruma Združenih narodov o gozdovih. Glasovanje je potekalo v okviru regionalnih skupin, od katerih je vsaka skupina predlagala enega kandidata. Slovenija sodi v Vzhodnoevropsko regionalno skupino, zato se ne odloča o enotnem kandidatu na ravni EU, saj niso vse države članice EU v tej regionalni skupini.

Za Vzhodnoevropsko regionalno skupino sta bila predlagana dva kandidata in sicer iz Republike Češke in Rusije. Na tajnih volitvah je večino glasov prejel kandidat Češke, Jaroslav Kubišta.