Skoči do osrednje vsebine

Del zavez za sodelovanje pri strateškem partnerstvu v Misiji GREMO že izvajamo

S podpisom Zaveze o sodelovanju pri Strateškem partnerstvu v Misiji GREMO (angleško GREen MObility), torej misiji zelene in digitalne preobrazbe slovenske avtomobilske industrije, se v strateško partnerstvo danes vključuje tudi Vlada RS.

Skupaj slovenska avtomobilska industrija predstavlja v celoti 10 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda, podjetja v tej dejavnosti pa prispevajo k petini slovenskega izvoza, zato je nujno, da se prestrukturirajo v skladu z digitalnim in zelenim prehodom, je jasen minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Vlada si bo zato do leta 2027 za prestrukturiranje te industrije prizadevala zagotoviti 200 milijonov evrov, prvi projekti na tem področju pa že imajo zeleno luč Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. "Ciljni poslovni rezultati avtomobilske industrije iz Strategije razvoja slovenske avtomobilske industrije 2023–2030 kažejo na stabilno rast, pisci strategije pa predvidevajo, da bo v letu 2030 slovenska avtomobilska industrija v državno blagajno vplačala preko 530 milijonov evrov, kar je 59 odstotkov več kot lani," pojasnjuje minister Han, ki je danes z delegacijo na sejmu Transport in Logistika v Münchnu.

Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob je na današnji Strateški razvojni konferenci, ki jo organizira konzorcij podjetij GREMO, podpisal Zavezo o partnerstvu v Misiji GREMO. Vlada se tako zavezuje, da bo sofinancirala projekte za uresničevanje Strategije slovenske avtomobilske industrije 2023–2030 in si bo do leta 2027 prizadevala zagotoviti do 200 milijonov evrov za podporo projektom omenjene strategije.

"Delamo neke vrste vzorčni primer sodelovanja med državo, znanostjo in gospodarstvom z namenom preoblikovanja določene panoge," z Münchna sporoča minister Han in dodaja, da si bo vlada za projekte prestrukturiranja prizadevala prispevati od 30 do 50 milijonov evrov letno, in sicer v skladu s pravili državnih pomoči, veljavno zakonodajo in posameznimi ukrepi resorjev. "Vsebino, ki je predvidena v zavezah, ki so z današnjim podpisom formalizirane, pa na ministrstvu že aktivno izvajamo. Na osnovi Zakona o spodbujanju investicij smo v aprilu namreč že odobrili dve vlogi podjetij, ki so člani konzorcija GREen MObilty, in sicer v skupni višini dobrih 30 milijonov evrov projektov razvoja elektromotorskih pogonskih sistemov v avtomobilih."