Skoči do osrednje vsebine

Odziv na protestni shod pred sodiščem

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Luka Mesec se je odzval na shod pred sodiščem, kjer protestniki izražajo podporo osumljencem za posilstvo mladoletnice.

Minister Mesec opozarja, da je v primerih suma spolnega nasilja najpomembnejše, da se zaščiti integriteta prijaviteljice ali prijavitelja nasilja. Treba je storiti vse, da se žrtev nasilja zaščiti in je nikakor ni dopustno izpostavljati. Gre za osebo, ki je oškodovana in izpostavljanje žrtve na način, da se razkrije njegova oziroma njena identiteta, lahko pomeni dodatno viktimizacijo.

S tega stališča so tovrstni protesti pred sodiščem absolutno nesprejemljivi: »Naloga sodišča je, da ugotovi dejansko stanje. Do takrat, ko pride do odločitve, pa je treba vložiti maksimalne napore, da se zagotovi dobrobit prijavitelja ali prijaviteljice. Prijava spolnega nasilja je že tako težavna odločitev, v kateri se žrtev pogosto sooča z neenakimi razmerji moči, nerazumevanjem lastne okolice in pristojnih institucij ter doživlja osebno stisko.

Kot minister, odgovoren za družinsko in socialno politiko ter za enake možnosti, zato obsojam tovrstne proteste in pozivam k njihovemu umiku.«