Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar in šef policije Jušić izrazila podporo Severni Makedoniji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić sta zaključila dvodnevni delovni obisk v Severni Makedoniji.

Na območju mejnega prehoda Gevgelija sta se včeraj, 7. maja, srečala s slovenskimi policisti, ki od 20. aprila 2023 delujejo v skupni operaciji agencije Evropska mejna in obalna straža (Frontex). Z 20. aprilom 2023 je v Severni Makedoniji začelo z delom več kot 100 evropskih mejnih policistov, ki pomagajo lokalnim oblastem pri varovanju meje in mejnih kontrolah, vključno s patruljiranjem, preverjanjem dokumentov in zbiranjem informacij o čezmejnem kriminalu. Trenutno tam deluje šest slovenskih policistov. Slovenska policija je od januarja 2016 sicer vseskozi prisotna na območju Severne Makedonije, kjer pomaga pri varovanju makedonsko-grške meje in s tem pri obvladovanju nedovoljenih migracij.

Za učinkovito upravljanje z migracijami je treba polno izkoristiti okrepljene mandate agencij EU, zato spodbujamo sklepanje sporazumov med agencijami in partnerskimi državami. »Čeprav se je z novo Uredbo o evropski mejni in obalni straži agenciji Frontex razširil mandat delovanja, ta še ni izčrpan v zadostni meri,« je dejal minister Poklukar in dodal, da bi lahko agencija še več pomagala zlasti obremenjenim državam na zunanji meji. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je s 1. aprilom 2023 v uveljavil Frontexov sporazum s Severno Makedonijo.

Poklukar in Jušić sta si ogledala tudi začasni prehodni dom Vinojug in center za nadzor državne meje z videonadzornim sistemom. Lani je bila zahodnobalkanska migracijska pot zelo obremenjena, po tej poti je v EU nezakonito vstopilo 136 odstotkov večmigrantov kot leta 2021. Migranti, ki jih v Sloveniji obravnava policija, v EU večinoma vstopijo na zunanji schengenski meji, ki jo nadzirajo Grčija, Bolgarija, Hrvaška. Pri nas se tako soočamo s sekundarnimi migracijami.

S slovenskimi policisti v Severni Makedoniji, policisti in minister Poklukar stojijo drug ob drugem

S slovenskimi policisti v Severni Makedoniji | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3

Na povabilo makedonskega kolega Oliverja Spasovskega, s katerim sta se v začetku aprila sestala ob robu procesa Brdo v Portorožu, sta se minister Poklukar in šef policije Jušić zvečer udeležila tudi slovesnosti ob dnevu makedonske policije. Ob tej priložnosti sta minister in šef policije čestitala makedonskim kolegom in se zahvalila za zelo dobro sodelovanje s Slovenijo.

Danes sta Poklukar in Jušić gosta na odprtju evropske regionalne konference Interpola na Ohridu. Gre za prvo večjo konferenco na visoki policijski ravni v Severni Makeodniji. Slovenijo bo kot delegat na konferenci zastopal direktor Uprave kriminalistične policije David Antolovič. Interpol je sicer pomemben partner slovenske policije, saj je kot najstarejša in največja mednarodna organizacija za sodelovanje kriminalističnih policij ključen deležnik v boju proti mednarodnemu kriminalu in pomembno prispeva k varnosti v svetu.

Ob robu delovnega obiska v Severni Makedoniji je minister Poklukar opravil krajše dvostransko srečanje z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Nenadom Nešićem, ki je predstavil trenutne varnostne razmere v svoji državi.