Skoči do osrednje vsebine

S predstavniki prevoznikov o pridobivanju enotnih dovoljenj

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal s predstavniki sekcij za promet in prevoz blaga pri Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtni zbornici Slovenije.
Na sestanku vodstva ministrstva s predstavniki Obrtne in Gospodarske zbornice Slovenije, sedijo za mizo in se pogovarjajo

Na sestanku vodstva ministrstva s predstavniki Obrtne in Gospodarske zbornice Slovenije | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Na srečanju, ki je potekalo v konstruktivnem vzdušju, so se pogovarjali o pridobivanju enotnih dovoljenj za delo in prebivanje za državljane tretjih držav, zlasti za voznike v mednarodnem prometu.

Predstavnika zbornic sta izpostavila dolgotrajnost postopkov. V ministrstvu smo, kot je pojasnil minister Poklukar, v preteklih letih upravnim enotam, ki odločajo v postopkih izdaje dovoljenj, dali usmeritve za hitrejše vročanje dovoljenj in prednostno obravnavo prošenj za izdajo enotnega dovoljenja. Ob tem je minister poudaril tudi pomen novele Zakona o tujcih, ki je začela veljati 27. aprila 2023, s katero zlasti odpravljamo administrativne ovire in omogočamo hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Napovedal je tudi prenovo tujske zakonodaje in pripravo sodobne migracijske strategije.

Minister Poklukar je še dejal, da se zavedamo, da gre za pomembno panogo pri zaposlovanju tujcev in jih pozval k tvornemu oblikovanju rešitev, ki bi lahko še skrajšale postopke. S skupnim sodelovanjem želimo pomagati podjetnikom in obrtnikom pri zaposlovanju tujcev in odpravljanju težav z delovno silo ter biti konstruktiven partner pri zmanjševanju administrativnih ovir pri zaposlovanju tujcev.

Predstavniki zbornic so opozorili tudi na težave v prometu zlasti na primorski avtocesti zaradi prevozov tovornjakov v Luko Koper in iz nje. Ministru Poklukarju so predlagali sklic sestanka, na katerem bodo skupaj tudi z drugimi deležniki poskušali najti rešitve za trenutne razmere.

Gostje iz Obrtne in Gospodarske zbornice Slovenije, sedijo za mizo drug ob drugem in poslušajo

Gostje iz Obrtne in Gospodarske zbornice Slovenije | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2