Skoči do osrednje vsebine

Podeljene nagrade Green goes business

V četrtek, 4. maja, je v Münchnu v okviru EU Strategije za Alpsko regijo potekala slavnostna podelitev nagrade Green Infrastructure goes business! (slovensko: Ko zelena infrastruktura postane posel).

Predlog nagrade so razvili v akcijski skupini 7, EU Strategije za Alpsko regijo (The EU-Strategy for the Alpine Region-EUSALP), katere članica je tudi Blanka Bartol iz Direktorata za prostor in graditev na Ministrstvu za naravne vire in prostor. Nagrajeni projekti Green Infrastructure goes business prejmejo udeležbo v programu usposabljanja (coaching), ki podpira razvoj njihovih inovativnih poslovnih idej, izdelkov ali storitev s področja zelene infrastrukture. S tem prispevajo k zelenemu gospodarstvu ter spodbujanju trajnostnega razvoja alpske regije. Finančno sta drugi razpis nagrade podprla bavarsko ministrstvo za okolje in varstvo potrošnikov ter agencija Južne Tirolske CasaClima.

Med skoraj štiridesetimi prijavljenimi predlogi je mednarodna žirija izbrala šest zmagovalnih ekip, ki so prejele omenjeno nagrado ter dva projekta, ki sta prejela posebni priznanji. Med slednjima je bil tudi slovenski predlog večnamenske ureditve Vogrščka.

EUSALP je evropska strategija za trajnostni in inovativni razvoj alpskega območja, ki povezuje 48 regij in 7 držav: Avstrije, Francije, Nemčije, Italije, Lihtenštajna, Slovenije in Švice. Devet akcijskih skupin obravnava za regijo ključna področja: od raziskav in razvoja, ključnih gospodarskih sektorjev do naravnih nesreč in energije. Slovenija od začetka delovanja vodi akcijsko skupino 7, ki obravnava ekološko povezljivost in zeleno infrastrukturo. Od lani jeseni jo vodi Posoški razvojni center iz Tolmina.

Vzporedno z že potekajočim dvoletnim predsedovanjem Slovenije Alpski konvenciji 2023-2024 (Ministrstvo za naravne vire in prostor) bo Slovenija (Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve) v letu 2024 prevzela enoletno predsedovanje EUSALP kar bo priložnost za iskanje sinergij med konvencijo in strategijo.