Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 47. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 47. seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprememba uredbe glede naložb v osnovna sredstva in naložb v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja RS (PRP) 2014–2020 in jo objavi v Uradnem listu RS.

V noveli uredbe se dodaja nov člen, s katerim se ureja odrek pravici do sredstev. Upravičenec se tako lahko odreče pravici do sredstev iz odločbe o pravici do sredstev v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, in o tem pisno obvesti Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) najpozneje v 90 dneh od dneva vročitve odločbe.

Novost je tudi glede naložb, ki se financirajo iz tako imenovanih sredstev EURI, ki so bila Sloveniji dodeljena v okviru sredstev za okrevanje kmetijskega sektorja in podeželskih območij Unije: določen je rok za vložitev zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev – to je 30. avgust 2024. Gre za naložbe za izboljšanje učinkovitosti rabe živinskih gnojil ter zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in amonijaka (ureditev objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil, nakup in postavitev mobilnih objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil, zatesnitev odprtih lagun za skladiščenje živinskih gnojil, nakup kmetijske mehanizacije, ki prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov).

Poročilo Delovne skupine vlade za pripravo osnutka akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano

Vlada se je seznanila s poročilom Delovne skupine vlade za pripravo osnutka akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano in osnutkom akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Vlada je tudi naložila Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da pripravi gradivo, na podlagi katerega se navedeni Delovni skupini doda naloga spremljanja izvajanja akcijskega načrta do leta 2030 in podaljša obdobje njenega delovanja.

Naloga Delovne skupine je bila priprava osnutka akcijskega načrta, ki je pripravljen v skladu s Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki je bila sprejeta s sklepom Vlade 23. decembra 2021. Strategija in akcijski načrt sta naravnana do leta 2030 in sledita cilju trajnostnega razvoja 12.3 (angleško Sustainable Development Goals - SDG), ki določa, da je treba »do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka.«.

Akcijski načrt bo sprejela Vlada na eni izmed prihodnjih sej.