Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec: »Če bo vaša pot povezana s Slovensko vojsko, je to lahko učenje za življenje.«

V Beltincih je potekala tradicionalna slovesnost ob seznanitvi z vojaško dolžnostjo v okviru Ministrstva za obrambo – Uprave za obrambo in Slovenske vojske. Zbrane je pozdravil tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v uvodu spomnil, da gre za običaj, ki je bil nekoč drugačen, saj so takrat s takega dogodka fantje odhajali v kraje nekdanje Jugoslavije.

»Danes imamo samostojno Republiko Slovenijo in ob ustanovitvi naše države smo se odločili, da bomo imeli svojo, slovensko vojsko, ki bo razvijala domoljubje, prijateljstvo, skrb za sočloveka, predvsem pa bo skrbela za mir. Kajti prava vojska si vedno prizadeva za mir.« Poudaril je še, da je tudi danes pomembno zavedanje o teh vrednotah in o tem, kaj pomenita domoljubje ter obramba naše domovine. 

Po besedah ministra Šarca je vojaški poklic časten: »Kot narod smo dokazali, da se znamo v težkih trenutkih vedno povezati. Verjamem, da znajo to danes tudi mladi, torej da sodelujejo in si pomagajo, kar je bistvo Slovenske vojske. Ni prostora za individualizem ali sebičnost, saj vsi delujemo za skupni cilj.«

Ob koncu je še spomnil, da so možnosti za sodelovanje s Slovensko vojsko različne. To je lahko pot, ki po besedah ministra omogoča učenje za življenje.

V Beltincih seznanitve z vojaško dolžnostjo potekajo z ohranjanjem tradicije nabora z okrašenimi vozovi, na katerih se fantom pridružijo tudi dekleta. Dogodki so priložnost, da mladi spoznajo poklic vojaka v službi domovine, vojaško tehniko in oborožitev ter različne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, kot so prostovoljno služenje vojaškega roka, možnost štipendiranja in vojaški tabori, za katere je med mladimi veliko zanimanja.  

Ob robu

Zakon o vojaški dolžnosti ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru določa, da se v vojaško evidenco vpišejo vsi vojaški obvezniki, ki v koledarskem letu dopolnijo 18 let in so sposobni za vojaško službo. Vpis vojaških obveznikov poteka na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Uprave za obrambo so zato skupaj s Slovensko vojsko ter v sodelovanju z občinami in srednjimi šolami v preteklih letih organizirale posebne dogodke, na katerih so nove vojaške obveznike podrobneje seznanile s pravicami in dolžnostmi, ki jih prinaša vpis v vojaško evidenco. 

Pri organizaciji dogodka v Beltincih tradicionalno sodeluje tudi Občina Beltinci.

Fantje s slovensko zastavo stojijo pred okrašenima traktorskima prikolicama ter napisi svojih vasi Gančani in Turnišče

Seznanitev z vojaško dolžnostjo v Beltincih in ohranjanje tradicije nabora z okrašenimi vozovi, na katerih se fantom pridružijo tudi dekleta | Avtor: Monika Sušanj

1 / 3