Skoči do osrednje vsebine

Za organizacijo 29. kolesarske dirke po Sloveniji prispevamo 400.000 evrov

Na podlagi letošnjega letnega programa športa Kolesarski zvezi Slovenije bo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport sofinanciralo del stroškov organizacije 29. kolesarske dirke po Sloveniji, ki bo potekala v drugi polovici junija in je že postala mednarodno uveljavljen športno-turistični projekt.

Kot je po seji Vlade RS povedal minister Han, dirka v petih dneh zaobjame dobršen del Slovenije, s televizijskim prenosom pa poleg kolesarjev izpostavlja tudi naravne in kulturne lepote Slovenije. "Na mednarodni mreži Eurosport je, po podatkih Kolesarske zveze Slovenije, lani dirka dosegla skoraj 11 milijonov gledalcev," je povedal minister ter dejal, da je organizacija dogodka pomembna z vidika doseganja kvot slovenske reprezentance. Kolesarji na dirkah Pro Series, med katere spada dirka po Sloveniji, zbirajo točke Mednarodne kolesarske zveze. Kolesarji z najvišje zbranimi točkami zastopajo Slovenijo na svetovnih prvenstvih in drugih ekipnih tekmovanjih v kolesarstvu.

Kolesarska zveza Slovenije mora Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport najmanj 30 dni pred začetkom dirke posredovati študijo o izvedljivosti prireditve ter oceni vplivov na okolje in družbo ter v roku 30 dni po zaključku dirke končno študijo o organizaciji in financiranju prireditve.

Skladno z Zakonom o športu za kvalifikacijske tekme članske državne reprezentance za nastop na velikih mednarodnih športnih prireditvah in mednarodne tekme klubov v evropskih klubskih tekmovanjih v kolektivnih športnih panogah na najvišji ravni kandidatom za organizacijo teh športnih prireditev ni treba posebej pridobiti soglasja za morebitno sofinanciranje iz proračunskih sredstev. Vlada jim lahko namreč v okviru določitve podrobnejših pogojev in postopka za kandidiranje in organiziranje tovrstnih športnih prireditev določi tudi obseg sredstev za morebitno sofinanciranje.