Skoči do osrednje vsebine

Letos bomo za športno infrastrukturo namenili skoraj 10,9 milijona evrov

V letnem načrtu za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023 smo določili, da bomo v letošnjem letu s skoraj 10,9 milijona evrov finančno podprli 90-100 investicij v lokalnih okoljih, s katerimi bomo doprinesli k razvoju športa in naredili površine za rekreacijo bolj dostopne vsem.

"To je prvi tovrsten načrt, ki ga šport nujno potrebuje," je na novinarski konferenci po seji Vlade RS povedal minister Han: "Za razvoj športa in posameznih športnih panog je namreč potrebna ustrezna športna infrastruktura, ki je ponekod že res dotrajana."

Načrt je pripravljen na podlagi Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027, ki je bil sprejet lani. "Na podlagi tega bomo v petih letih za športno infrastrukturo namenili 150 milijonov evrov. Potrebe na področju športne infrastrukture smo identificirali na podlagi razpoložljivih podatkov iz Razvida javnih športnih objektov in površin za šport v naravi, o portala Prostor Geodetske uprave RS o ter izkazanih potreb s strani lokalnih skupnosti in nacionalnih panožnih športnih zvez," je dejal minister Han.

Minister je še povedal, da bo z ekipo končno verzijo načrta že jutri predstavil županom, v ponedeljek pa svoje načrte na področju športa še Nacionalnim panožnim športnim zvezam. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo v letu 2023 objavilo javni razpis za izbor predlogov za sofinanciranje investicij v višini skoraj 10,9 milijona evrov. Sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023 bo razdeljeno v dva sklopa. V prvi vrsti bomo podprli investicije za obnovo večnamenskih športnih dvoran in telovadnic, za kar bomo namenili do osem milijonov evrov, sofinancirali pa bomo tudi investicije za posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v skupni višini do skoraj 2,9 milijona evrov.

"S temi sredstvi bomo predvidoma podprli okoli 100 investicij po celotni Sloveniji," je napovedal minister Han ter povedal, da bodo imeli prednost pri sofinanciranju vadbeni športni objekti in površine za šport v naravi, ki so brezplačno dostopni vsem.