Skoči do osrednje vsebine

Dr. Špela Stres imenovana za vršilko dolžnosti direktorice ARIS

Vlada Republike Slovenije je imenovala dr. Špelo Stres za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti določa, da vlada v enem mesecu od uveljavitve zakona sprejme akt o ustanovitvi ARIS in imenuje vršilca dolžnosti direktorja.

Dr. Špela Stres je bila doslej pomočnica direktorja za evalvacijo in kakovost na Institutu "Jožef Stefan" (IJS), pred tem pa dolgoletna vodja Centra za inovacije in prenos tehnologij na IJS. Dejavna je na področju podpornega okolja za inovacije, na področju zaščite in vrednotenja intelektualne lastnine, prenosa tehnologij in ustanavljanja odcepljenih podjetij ter vzpostavljanja finančnih mehanizmov za inovacije. Je članica upravnega odbora Evropskega sveta za inovacije (angleško European Innovation Council – EIC), članica Strokovne skupine za ekonomski in družbeni vpliv raziskav in inovacij (angleško Expert group on the economic and societal impact of research and innovation – ESIR) Evropske komisije in nacionalna delegatka na forumu za prenos znanja Evropske organizacije za jedrske raziskave (francosko Conseil européen pour la recherche nucléaire – CERN). Dr. Stres je doktorirala iz fizike na Univerzi v Ljubljani in magistrirala iz prava na področju intelektualne lastnine na Univerzi v Torinu.