Skoči do osrednje vsebine

Ob 29. aprilu, evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti

Konec aprila mineva petnajst let od mednarodne konference Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti, ki je bila leta 2008 organizirana na Brdu pri Kranju. Na konferenci je bil podan predlog za obeležitev 29. aprila kot Evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti, ki je bil tudi sprejet.

Dogodek je organizirala Slovenija v času svojega prvega predsedovanja Svetu EU v sodelovanju z Evropsko komisijo in več nevladnimi organizacijami, od takrat pa se 29. april obeležuje kot Evropski dan medgeneracijske solidarnosti po vsej Evropi in tudi izven njenih meja. 

Vse bolj postajamo pozorni do izzivov in priložnosti, ki izhajajo iz demografskih sprememb, s katerim se sooča Slovenija in ves razviti svet. Ne spreminjajo pa se samo razmerja med generacijami, temveč imajo te spremembe globoke posledice na delovanje celotne družbe. Odzivi tako družbe kot posameznikov na te izzive se morajo dotikati širokega nabora področij, pričeti pa se morajo že v mladosti. Staranje se namreč prične že z rojstvom in traja vse življenje.

Pri odzivanju na izzive dolgožive družbe imata pomembno mesto medgeneracijska solidarnost in medgeneracijske aktivnosti. Zato ni naključje, da je Slovenija tudi v okviru svojega drugega predsedovanja Svetu EU organizirala konferenco, ki se dotika medgeneracijskih vezi. Njen naziv je bil Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom. S to konferenco smo želeli izpostaviti, da so ravno medgeneracijske aktivnosti tiste, ki v veliki meri prispevajo k zmanjšanju predsodkov in stereotipov o starejših, na drugi strani pa doprinašajo k solidarni družbi, prijazni do vseh starosti.

Vse več ljudi se zaveda, da so uspešni odzivi na demografske spremembe tisti, ki upoštevajo interese, koristi in obveznosti vseh generacij. Ideja, da sveta nismo dobili v upravljanje od naših prednikov, temveč smo si ga izposodili od naših potomcev, je tesno povezana z idejo medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja.

Naj bodo 29. april in kasnejši dnevi v maju še posebej posvečeni sodelovanju in solidarnosti med generacijami kot eni ključnih vezi, ki spaja našo družbo.