Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju je potekala na predvečer praznika, v sredo, 26. aprila 2023, ob 20. uri v Športni dvorani Osnovne šole Karla Destovnika – Kajuha v Šoštanju, rojstnem kraju pesnika in narodnega heroja, kateremu je Vlada Republike Slovenije posvetila letošnje leto.
Igralci, pevski zbor in orkester na odru. V ozadju je projekcija starih fotografij iz 2. svetovne vojne. Občinstvo sedi v dvorani.

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. | Avtor: Borut Živulovič/BOBO

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič je v slavnostnem nagovoru dejala, da se je ljudstvo z nastankom Osvobodilne fronte združeno uprlo okupatorjem. Poudarila je pomen sodelovanja politično različno mislečih in ocenila, da smo resnično svobodni le takrat, ko v človeku prepoznamo samo človeka.

Režiser in scenarist proslave Tomaž Letnar je želel v umetniškem programu izpostaviti človečnost, ki so jo v nemogočih razmerah s pisanjem pesmi, plesom, skladanjem glasbe, ljubeznijo in smehom ohranjale borke in borci. Dramska pripoved tako temelji na osebnih zgodbah v resničnih zgodovinskih okoliščinah in s tem upor dviga nad ideološke interpretacije zgodovine na osebno in etično raven ter mu daje brezčasen pomen.

Na proslavi so sodelovali tudi zastavonoše in nosilci bojnih zastav veteranskih organizacij, Slovenske vojske in Policije.

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je zagotovil medijsko logistiko.