Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra

Po več kot dvajsetih letih so v Sloveniji znova na ogled grafike umetnika Rembrandta van Rijna. Razstava Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra je plod sodelovanja med Muzejem Rembrandtova hiša in Narodno galerijo v kateri so umetniška dela tudi na ogled.

Razstavo je odprla ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. »Grafika ima zaradi ljubljanske grafične šole v likovni umetnosti v Sloveniji posebno mesto, zato ne preseneča, da je bilo za Rembrandta vedno prisotno zanimanje. Rembrandt je pomembno vplival na različne generacije umetnikov in umetnic, tudi na še enega velikana svetovne umetnosti – slikarja in grafika Zorana Mušiča. Ponosni smo, da so umetniška dela tega svetovnega mojstra znova na ogled v Ljubljani slovenski publiki. Takšne povezave in mednarodna sodelovanja so zelo pomembni in želim si, da bi v teh izjemnih umetniških delih uživalo čim več ljudi,« je poudarila v svojem govoru.

Tokratna razstava združuje 43 Rembrandtovih grafik, dve njegovi matrici ter štirinajst umetniških del njegovih sodobnikov in poznejših mednarodnih umetnikov, ki jim je bil stari mojster za vzor, kar kaže na njegov izjemen vpliv, ki ga je imel na evropsko sodobno in poznejše slikarstvo. Rembrandtov vpliv je pri številnih sočasnih in poznejših umetnikih viden tako v slogu, obravnavi svetlobe kot tudi kompoziciji. V razstavo so med drugimi vključeni Martin Johann Schmidt, Ivana Kobilca in Zoran Mušič, s čimer je predstavljen vpliv, ki ga je imel Rembrandt na posamezne slovenske umetnike in umetnice.

Pobudnik razstave je bil veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johan Verbooma, avtorja postavitve pa sta Jochem van Eijsden in Epco Runia. Razstava je po osmih letih prvi projekt Muzeja Rembrandtova hiša v tujini, izbor grafik v Ljubljani pa temelji na kakovosti in privlačnosti. Rembrandt s svojimi grafikami ni zgolj reproduciral obstoječih umetniških del, kot je bilo v navadi v 17. stoletju, temveč je vsaka njegova grafika samostojno likovno delo. Grafike na tokratni razstavi so razporejene v sedem sklopov: upodabljanje narave, ustvarjanje svetlobe in sence, oblikovanje lika, pripovedovanje zgodb (s poudarkom na svetopisemskih), upodabljanje ravne nizozemske pokrajine, eksperimentiranje s tehniko jedkanja in umetniške izmenjave z deli drugih umetnikov.

Razstavo si je mogoče ogledati do 30. julija 2023.

Na spletni strani Narodne galerije lahko preberete več o razstavi grafik Rembrandta van Rijna.