Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Trbič z načelnicami in načelniki o izzivih upravnih enot jugovzhodne regije

V okviru rednih regijskih delovnih srečanj z načelnicami in načelniki upravnih enot (UE) je tokrat potekal obisk UE jugovzhodne regije v Kočevju, kjer se je državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič sestal z načelnicami in načelniki upravnih enot: UE Novo Mesto, UE Trebnje, UE Črnomelj, UE Metlika, UE Ribnica in UE Kočevje.
Državni sekretar Trbič z načelnicami in načelniki upravnih enot jugovzhodne regije: vsi stojijo pred steno

Državni sekretar Trbič z načelnicami in načelniki upravnih enot jugovzhodne regije | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 5

Namen regijskih delovnih srečanj je predvsem pogovor o odprtih zadevah v upravnih enotah, seznanitev z izzivi, s katerimi se srečujejo posamezne UE glede na specifike lokalnega okolja, ter krepitev sodelovanja med UE, občinami in ministrstvom.

Načelnice in načelniki so na delovnem srečanju uvodoma predstavili dosedanje delo UE in v tej zvezi izpostavili dobre prakse in pomembnost nadaljnjega sodelovanja med UE, ministrstvom ter lokalno skupnostjo. Ob tem so opozorili tudi na izzive, s katerimi se srečujejo v praksi in so vezani na posamezno okolje, v katerem konkretna UE deluje. V pogovoru so se med drugimi dotaknili tudi izzivov s kadrovskega področja, starostne strukture zaposlenih ter povečanega pripada zadev na področju tujcev.

Iz podatkov, ki prikazujejo merjenje zadovoljstva strank in zaposlenih v upravnih enotah v letu 2022, izhaja, da so UE jugovzhodne regije nadpovprečno ocenjene tako s strani strank kot tudi zaposlenih.

Državni sekretar Trbič je v pogovoru izpostavil mehanizem prenosa zadev med UE in se ponovno zahvalil za kolegialnost ter sodelovanje med javnimi uslužbenci vseh UE. Opozoril je na kadrovsko in drugo problematiko ter posledično na procesne, kadrovske in organizacijske rešitve, ki jih ministrstvo skupaj z načelnicami in načelniki UE uvaja oziroma načrtuje.

Dodal je, da je za pristojno ministrstvo izjemno pomembno pridobiti čim več informacij neposredno s terena, kajti le z dobro in stalno komunikacijo ter medsebojnim sodelovanjem je možno izboljšati zadovoljstvo zaposlenih in strank ter poenotiti standarde oziroma način dela UE s ciljem povečati dostopnost, kakovost in učinkovitost upravnih storitev države tam, kjer najbolj šteje, na terenu.

Načelnica UE Kočevje Gordana Tekavčič je pohvalila sodelovanje z ekipo Ministrstva za javno upravo, prav tako pa je posebej izpostavila uspešno sodelovanje Upravne enote Kočevje z Občino Kočevje in Okrajnim sodiščem Kočevje.

Ob robu delovnega obiska se je državni sekretar Trbič dopoldan udeležil uradnega odprtja prenovljenih prostorov v energetsko obnovljeni stavbi Občine Kočevje, kjer bosta delovali tudi dve državni instituciji, Geodetska pisarna Kočevje in Center za socialno delo Kočevje.

Tovrstno sodelovanje je primer tvornega sodelovanja in dobre prakse pri urejanju prostorske problematike organov državne uprave, ki delujejo v lokalnem okolju. Z namenom čim bolj dostopnih in uporabnikom na enem mestu dosegljivih upravnih storitev Ministrstvo za javno upravo zasleduje cilj lokacijskega združevanja in oblikovanja ene območne lokacijske točke, kjer bi uporabnik lahko opravil čim več upravnih storitev v najkrajšem možnem času. Sodobni standardi, ki se jih pri obnovi zasleduje, pa ob tem zagotavljajo učinkovito opravljanje delovnih procesov in prijazno delovno okolje za zaposlene.