Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je za avstrijsko gospodarstvo tako pomembna, kot je Avstrija za nas

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han po obisku avstrijske Štajerske in srečanju s ptujskimi podjetji pravi, da so koristi, ki jih prinaša čezmejni pretok blaga, storitev in delovne sile, tu takoj opazne, regiji na obeh straneh meje pa sta se naravno zlili v eno gospodarsko regijo.

»Poleg tega, da je Avstrija naša tretja najpomembnejša trgovinska partnerica, se moramo zavedati, da je tudi Slovenija izjemno pomembna za avstrijsko izvozno gospodarstvo, saj se Slovenija z uvozom blaga in storitev iz Avstrije v višini približno 2800 evrov na prebivalca na leto v globalni primerjavi že vrsto let uvršča na prvo mesto,« pravi minister Han.

V Sloveniji je trenutno skoraj 140 investicij z avstrijske Štajerske, na Štajerskem pa deluje okoli sto slovenskih podjetij ali njihovih podružnic – kar tretjina vseh slovenskih podjetij v Avstriji. Decembra 2022 je bila ustanovljena Zamejska gospodarska koordinacija, ki jo vodi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in ki združuje zamejske gospodarske organizacije v vseh sosednjih državah. Minister Han si želi, da bi se koordinaciji pridružile tudi predstavniške organizacije avstrijske Štajerske.

Na področju poklicnega usmerjanja in izobraževanja sodi Avstrija med vodilne države v Evropi. Izpopolnjen sistem vajeništva je eden izmed temeljev uspeha avstrijskega gospodarstva, ki sloni na produktivnosti malih in srednjih podjetij. Ravno produktivnost je bila tema petkovega Strateškega sveta za gospodarstvo, ki ga vodi minister Han: »Tam smo ugotavljali, da imamo veliko domače naloge na področju inovativnosti, ravno po kazalnikih inovativnosti pa je Avstrija nadpovprečna v EU merilu, zato smo si ogledali Talent center v Gradcu.« Model centra je mogoče enostavno prenesti tudi v drugo okolje, letos poleti namreč odpirajo svojo podružnico v italijanskem Bolzanu, že več let pa so odprti tudi za pilotno sodelovanje s Slovenijo. Minister pojasnjuje, da želi podoben center v Murski Soboti vzpostaviti Pomurska gospodarska zbornica: »Po tem, kar sem videl, sem toliko bolj prepričan, da to potrebujemo v Sloveniji. Testiranje mladih v Talent Centru v Gradcu namreč temelji na treh predpostavkah za karierni uspeh: prvič, kaj mladi radi delajo, torej, kaj so njihovi interesi; drugič, kaj dobro delajo oziroma, za kaj imajo talent ter tretjič, kaj trg v resnici potrebuje. Slednje je zagotovilo za službe.«

Avstrija je tudi tradicionalno najpomembnejše zaledno tržišče Luke Koper. Koprsko pristanišče je najpomembnejša vstopno-izstopna točka za prekomorski uvoz in izvoz avstrijskega blaga, zato si je minister z delegacijo ogledal tudi Cargo Center Graz (CCG), ki je največji avstrijski logistični center in 9. največji v Evropi. »S širitvijo logističnega centra želijo približno podvojiti svoje kapacitete. Investicija v širitev je vredna 100 milijonov evrov, v njej pa sta soudeležena podjetje in država. Država sicer zagotavlja sredstva, podjetje pa se zaveže, da bo s prometom povrnilo sredstva, ki jih mora prispevati v to javno-zasebno partnerstvo,« pojasnjuje minister ter pravi, da je to dober primer javno-zasebnega partnerstva, kjer se obe strani zavedata, da imata od širitve logističnega centra koristi.

Trenutno skoraj ves posel v graškem logističnem centru naredijo preko Luke Koper, s katero je CCG povezan od samega začetka delovanja, skupaj pa izvajajo tudi številne tržne aktivnosti. »Nujno je, da se vsak Slovenec, ki potuje na sever mimo Gradca, zaveda, kako pomembno logistično vozlišče je tukaj, ki je pravzaprav naša povezava z osrednjo Evropo,« pravi minister Han.

»Že avstrijski gospodarstveniki so me sami opozorili na problem mejnih pregledov predvsem za dnevne migrante, o čemer sem govoril tudi z deželnim glavarjem Štajerske gospodom Drexlerjem in deželno svetnico, ki je med drugim pristojna za gospodarstvo in turizem, gospo Eibinger-Miedl. Evropsko gospodarstvo se sooča z dovolj šoki izven njenega dometa in ni nobene potrebe, da si jih še sami povzročamo,« pravi minister Han. Obenem se strinja z deželnim glavarjem Štajerske, da je ključnega pomena, da se zagotovi učinkovit nadzor nad zunanjimi mejami Evrope. »Potem pa je na politiki, da naredi vse, da bomo znotraj teh meja najbolje funkcionirali. Mejne preglede na slovensko-avstrijski meji v tem trenutku ocenjujem kot nepotrebne – slabi so tako za gospodarstvo kot za ljudi,« zaključuje Han.

Obisk v Gradcu je minister povezal tudi z obiskom na slovenski strani, in sicer si je ogledal podjetje Mark Metal d.o.o., ki je eno izmed vodilnih podjetij v Sloveniji in tudi širše, ki deluje na področju obdelave kovin. Obenem gre za avstrijsko investicijo, kar je dodaten dokaz o močni povezanosti podjetij na obeh straneh meje ter odličen primer s področja uvajanja vajeniškega sistema v podjetje. Obisk je minister sklenil s srečanjem s predstavniki podjetij, ki delujejo na Ptuju.