Skoči do osrednje vsebine

Odstranjevanje odpadkov na vodnih in priobalnih zemljiščih

Direkcija RS za vode je na območju vodotokov na Sektorju območja Soče in Sektorju območja jadranskih rek z morjem odstranila dobrih 5000 ton odpadkov.

Onesnaženost celinskih voda s trdnimi odpadki je v Sloveniji še vedno velik okoljski problem. Prav tako so vodotoki pomemben vir vnosa odpadkov v morsko okolje, tudi na nivoju čezmejnega obremenjevanja voda.

Direkcija RS za vode je v okviru Načrta upravljanja z morskim okoljem za obdobje 2017 – 2021 sodelovala pri izvajanju ukrepa »Zmanjšanje vnosa odpadkov (vključno z mikroplastiko) v vode«. V nalogi smo ugotavljali žarišča oziroma najdišča odpadkov na vodnih in priobalnih zemljiščih celinskih voda.

V letu 2022 smo tako v okviru dela obvezne državne gospodarske javne službe urejanja voda skupaj s koncesionarjema Hidrotehnik in VGP Drava Ptuj izvajali popis lokacij žarišč oziroma najdišč odpadkov na vodnih in priobalnih zemljiščih celinskih voda. Za ta namen smo pripravili metodologijo in razvili posebno mobilno aplikacijo za popis odpadkov.

Na podlagi izvedenih popisov smo odstranili odpadke na vodotokih sektorja območja (v nadaljevanju: SO) Soča in SO jadranskih rek z morjem. Lokacije odstranjevanja odpadkov smo določili na podlagi kriterijev kot so dostopnost, tip in količina odpadkov, prisotnost referenčnih odsekov, vodovarstvenih območij, poplavnih in erozijskih območij ter naravne ohranjenosti vodotokov.

Na območju SO jadranskih rek z morjem smo na ilirskobistriškem območju z brežin potokov Molja in Posrtev ter akumulacije Klivnik odstranili 138 ton odpadkov (gradbeni, kosovni, mešani in drugi odpadki). Na območju Slovenske Istre pa je bilo z brežin in struge potoka Pivol in Hrastoveljskega potoka ter reke Drnice odstranjenih 1445 ton odpadkov.

Na območju SO Soča smo odstranjevali odpadke v Vipavski dolini in Posočju. Z brežin potoka Močilnik je bilo odstranjenih 2678 ton odpadkov (gradbeni, kosovni in drugi odpadki), z brežin potoka Kamnica pa približno 320 ton odpadkov.

Odstranjeni odpadki so bili odpeljani na ustrezno deponijo, lokacije odstranitve pa so bile z nanosom zemlje ter sejanjem trave v največji možni meri povrnjene v prvotno stanje. Skupna vrednost odstranjevanja odpadkov vključno z deponiranjem in sanacijo brežin je bila 230.000 evrov.

V letu 2023 bomo nadaljevali s popisovanjem odpadkov na vodnih in priobalnih zemljiščih celinskih voda na vseh sektorjih območij po Sloveniji.