Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim uvrstila projekt energetske sanacije Programske jahalnice v Lipici v veljavni Načrt razvojnih programov ter Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razporedila 2,26 milijona evrov za sofinanciranje stroškov materiala, storitev in dodatnih stroškov dela izvajalcem na področju socialnega varstva.

Projekt energetske sanacije Programske jahalnice v Lipici uvrščen v proračun

Vlada je uvrstila projekt energetske sanacije Programske jahalnice v Lipici v veljavni Načrt razvojnih programov. Projekt je vključen v Poslovni načrt Kobilarne Lipica, potrjen s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Sredstva za projekt v višini slabih treh milijonov evrov so zagotovljena na proračunski postavki za Kobilarno Lipica.

Investicija vključuje energetsko sanacijo fasade objektov z zasteklitvijo zahodnega pročelja in z zamenjavo dotrajane strehe, ureditev prostorov za vzpostavitev ustreznih pogojev za delo in predstavitev s konji. Z vgradnjo toplotne črpalke bo omogočila energetsko varčno in racionalno ogrevanje in hlajenje. Izvedena bo zasnova in izvedba instalacij za scensko tehniko, z ureditvijo priključka zunanje kanalizacije bodo obnovljene tudi sanitarije na območju jahalnice.

Kobilarni Lipica d. o. o. je bila skladno z Zakonom o Kobilarni Lipica 29. januarja 2020 podeljena koncesija za izvajanje nalog javne službe za 25 let. Koncesijska pogodba med drugim opredeljuje nadomestila za izvajanje nalog s področja investicijske dejavnosti. Višina nadomestil  se usklajuje letno glede na potrjen letni Poslovni načrt. Poslovni načrt za leto 2023 je potrdil edini družbenik družbe, Holding Kobilarna Lipica, d. o. o., v vlogi skupščine družbe Kobilarna Lipica d. o. o. Soglasje k načrtu je že podal tudi minister, pristojen za turizem.

Sredstva za izvedbo investicije so planirana v proračunu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za leto 2023 na proračunski postavki 160335 – Kobilarna Lipica.

Ustanovitev treh javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov

Vlada je potrdila predloge za ustanovitev javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Dijaški dom Drava Maribor in Srednja šola Zagorje.

Z ustanovitvijo zavodov bodo realizirana priporočila vlade pristojnim ministrstvom za učinkovitejše upravljanje javnih zavodov.
Zavod Dijaški dom Bežigrad je pravni naslednik dijaškega doma, ustanovljenega z Odlokom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Dijaški dom Bežigrad« z dne 13. februarja 1992.

Zavod Dijaški dom Drava Maribor je pravni naslednik dijaškega doma, ustanovljenega z Odlokom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Srednja elektro-računalniška šola Maribor« z dne 4. junija 1992, v delu dejavnosti, ki je bila organizirana v okviru organizacijske enote Dijaški dom.

Zavod Srednja šola Zagorje je pravni naslednik javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda, ustanovljenega s Sklepom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Srednja šola Zagorje« z dne 2. septembra 2008.


Z ustanovitvijo pravnih naslednikov omenjenih zavodov se podrobneje določa postopek imenovanja predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda in posodablja celotno besedilo ustanovitvenega akta.

Vlada razporedila sredstva državnega proračuna

Vlada je Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razporedila 2,26 milijona evrov za sofinanciranje stroškov materiala, storitev in dodatnih stroškov dela izvajalcem na področju socialnega varstva. Sredstva so vezana na marca izstavljene zahtevke 38 izvajalcev socialno varstvene storitve institucionalnega varstva starejših in institucionalnega varstva za odrasle duševno in telesno prizadete osebe.