Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko: »Pogajanja s kmeti so še vedno odprta«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je ob današnjem protestu kmetov znova poudarila, da so pogajanja še vedno odprta in da se bodo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev. »Tudi kmetje imajo pravico protestirati in izraziti nestrinjanje s problemi, ki jih obremenjujejo pri izvajanju njihovih kmetijskih opravil.«

Ministrica Irena Šinko, ki se danes udeležuje zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu, se je preko avdio video povezave odzvala na današnji protest kmetov, ki je potekal v Ljubljani. Ministrstvo je deležnikom pretekli četrtek poslalo nova izhodišča za pogajanja, ki vključujejo režime na območjih Natura 2000, okoljsko občutljivo trajno travinje (OOTT), masne bilance, pogojenost, trgovinski sporazum Mercosour in druge trgovinske sporazume, kartiranje zemljišč, stanje glede odvzema divjadi in divjih prašičev. Poslana so bila tako izhodišča za nadaljnje pogovore kot tudi predlagane rešitve. Ministrica je pojasnila, da so iz Sindikata kmetov Slovenije in deležnikov odgovorili, da je gradivo preobsežno, da bi ga pregledali in se do njega opredelili v kratkem času, zato so bila ta ponedeljek pogajanja odpovedana. Pogajanja bomo nadaljevali po prvomajskih praznikih. »Menimo, da so pogajanja še odprta in se bomo lahko pogovorili glede stavkovnih zadev«, je izpostavila ministrica.

Ministrica je pojasnila tudi pogajalska izhodišča glede Nature 2000, kjer je poudarila, da zmanjšanja obsega Nature 2000 trenutno ni mogoče napovedati. Vladni predlog pa predvideva za leto 2023 prehodno obdobje in tekom leta 2023 individualni pristop do kmetov, ki jih režim plačila Natura 2000 ter širitev OOTT najbolj prizadeneta ter prilagoditev območij in določil režima.

Vlada pa bo nadaljevala pristop do najbolj prizadetih kmetov tekom leta 2023 ob sodelovanju javnih služb, ki delujejo na terenu. V letu 2023 bi začeli z revizijo sloja za območje Natura 2000 in sloja za OOTT, pri čemer bi po objektivnih kriterijih omogočili individualno obravnavo tistih kmetijskih gospodarstev, ki bi jih obvezne zahteve iz režima Natura 2000 plačil in/ali prepoved oranja/spremembe OOTT v dohodkovnem in razvojnem smislu posebej prizadele kljub subvencijam iz skupne kmetijske politike ali odškodnini.

Glede odstrela divjadi se zvišuje odstotek - pri jelenjadi na 50 odstotkov in možnost odstrela tudi ob mraku in zori, pri divjem prašiču pa je odstrel neomejen.