Skoči do osrednje vsebine

Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije obiskala Univerzo Boulder

Gospodarska delegacija, je po uspešni predstavitvi na »Space Symposiumu« v Colorado Springsu pot nadaljevala v Boulder, kjer je obiskala raziskovalne centre Univerze.

Najprej je obiskala Laboratorij za atmosfersko in vesoljsko fiziko (angleško Laboratory for Atmospheric and Space Physics - LASP -  spletna stran je v angleščini). V laboratoriju, ki letos praznuje že 75. obletnico delovanja, se ukvarjajo z raziskavami atmosfere Zemlje, sonca, solarnega sistema in podobno. V okviru eksperimentalnih raziskav vezanih na vesoljske misije se ukvarjajo tako s področjem strojne opreme kot modeliranjem – vse s ciljem iskanja prebojnih rešitev na tem področju.

Kot je pojasnil vodja tehnološkega centra Carl J. Gelderios, center približno 70 odstotkov aktivnosti izvaja za misije ameriške vladne agencije odgovorne za ameriški vesoljski program in dolgoročne vesoljske raziskave (angleško National Aeronautics and Space Administration - NASA). Posebej je izpostavil: »Velik poudarek dajemo aktivnostim, ki jih izvajajo študenti. Izobražujemo namreč bodoče znanstvenike in inženirje, ki ves čas študija delajo na konkretnih projektih. Sodelujemo tudi s številnimi centri in agencijami, ki delujejo na področju letalstva in vesolja. Sodelovanje z industrijskimi partnerji je v teh procesih ključnega pomena.« LASP trenutno na področju vesolja za 13 misij razvija 18 vesoljskih plovil in 15 instrumentov ter operativno upravlja 146 instrumentov na 18-ih vesoljskih plovilih.  

Vodja Slovenske vesoljske pisarne Tanja Permozer je v okviru obiska predstavila dosežke in kompetence slovenske industrije in raziskovalnih institucij ter priložnosti sodelovanja v okviru Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA). Dejala je: »Slovenija z ESO sodeluje v programih razvoja splošnih tehnologij, opazovanja Zemlje, človeških in robotskih raziskav ter telekomunikacij. To so vsekakor področja, kjer bi podjetja in institucije lahko sodelovali«. Dogovorila se je tudi za morebitno izmenjavo študentov med slovenskimi fakultetami in Univerzo Colorado.

Delegacija si je v okviru obiska ogledala še raziskovalni in proizvodni center malih satelitov Center Cube hardware in software (v angleškem jeziku) ter Univerzitetno središče Aerospace Engineering (v angleškem jeziku), kjer je delegacijo sprejel Massimo Ruzzene, namestnik vodje za raziskovanje in inovacije in dekan instituta. Delegacija je obiskala tudi Nacionalni institut za atmosferske raziskave za področje aerobiologije (v angleškem jeziku).