Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na 2. Glaserjevem festivalu v Malečniku

Ministrica Irena Šinko se je 21. aprila udeležila otvoritve 2. Glaserjevega festivala. Festival je poimenovan po duhovniku, pesniku, pisatelju, prevajalcu in narodnem buditelju Marku Glaserju (1806 – 1889), ki je skoraj pol stoletja vodil župnijo v Malečniku.

Letošnji festival je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, posvečen pa je bil kulinariki.

Ministrica Šinko na 2. Glaserjevem festivalu

Ministrica Šinko na 2. Glaserjevem festivalu | Avtor: Žan Kelbič

Ministrica Šinko se je v nagovoru kot pokroviteljica dogodka zahvalila organizatorjem za organizacijo festivala, ki je pomemben doprinos k oživljanju naše kulturne dediščine. »Rdeča nit letošnjega Glaserjevega festivala je kulinarika, ki je že od nekdaj ponos naše dežele. Pod rokami pridnih gospodinj so v preteklosti nastajali recepti, ki so v sodobnem času dobili svojo prepoznavnost celo na evropskem nivoju. Slovenske tradicionalne posebnosti, kot so prekmurske gibanica, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in slovenska potica so v okviru evropske sheme kakovosti – zajamčena tradicionalna posebnost – zaščiteni na ravni EU.«

Ministrica Irena Šinko je izrazila tudi osebno podporo slovenski kulinarični dediščini in promociji slovenske kulinarke v svetu. »Smo dežela, obdarjena z neokrnjeno naravo, kar je osnova za pridelavo kakovostne hrane, po kateri smo znani.«

Glede na osrednjo temo 2. Glaserjevega festivala – kulinariko – je bila na dogodku premierno predstavljena knjiga Malečniška kuharica, v kateri so zbrani starodavni recepti šolskih sester, ki so do 2. svetovne vojne delovale v Malečniku. Knjigo je izdala Celjska Mohorjeva založba.