Skoči do osrednje vsebine

Sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo na Forumu podatkovne analitike

Sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo, Direktorata za digitalne rešitve in podatkovno ekonomijo so včeraj na konferenci z naslovom Forum podatkovne analitike predstavili aktualne teme in vsebine tega področja.

Forum podatkovne analitike je osrednji dogodek na področju podatkovnega upravljanja in podatkovnih tehnologij v Sloveniji. V ospredje postavlja podatke in njihovo celovito pot od izvora do njihove ekonomske vrednosti. Gre za strokovni dogodek, kjer se letno zbere preko sto udeležencev, ki delujejo na področju upravljanja s podatki, analitičnih podatkovnih orodij ter naprednih tehnologij z umetno inteligenco iz gospodarstva, akademske sfere in javnega sektorja. Letošnji program je združil različne strokovnjake, ki so na praktičen način delili izkušnje in dobre prakse s tega področja tako iz tehničnega kot tudi poslovnega vidika. Na dogodku so aktivno sodelovali tudi sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo,  Direktorata za digitalne rešitve in podatkovno ekonomijo, ki so predstavili aktualne teme in vsebine tega področja skladno s sprejeto strategijo Digitalne javne storitve 2030, strategijo Digitalna Slovenija 2030 in evropskimi usmeritvami.

Dr. Karmen Kern Pipan, Miha Jesenko in mag. Igor Tričkovič Rifelj so predstavili prispevek z naslovom »Platforma za semantično interoperabilnost«. Prikazali so glavne poudarke in perspektivo na področju razvoja upravljanja podatkov z vidika semantične interoperabilnosti v podporo digitalnim javnim storitvam. Poudarek je bil na predstavitvi razvijajoče platforme za semantično interoperabilnost sestavljene iz več modulov: centralnega besednjaka, evidence šifrantov in repozitorija podatkovnih modelov, ki bo podprla avtomatizacijo razvoja in uporabe informacijskih sistemov ter med organizacijskih izmenjav podatkov.

V okviru OPSI sprintov je mag. Aleš Veršič predstavil prispevek z naslovom »OPSI portal, kje smo v Sloveniji in kam gremo«. V predstavitvi je osvetlil EU zakonodajni okvir za področje podatkov in s tem povezane izzive. Na praktičen način je prikazal tudi nacionalni portal odprtih podatkov Slovenije (OPSI), zgradbo in način organiziranosti portala. Nadalje je dr. Matevž Pesek z Univerze v Ljubljani, Fakultete za računalništvo in informatiko  predstavil prispevka  »Točen.si« in »Avtolog« ter prikazal dobre prakse ponovne uporabe podatkov na področju mobilnosti in motornih vozil.