Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v zvezi z navedbami o vsebini Nacionalnega in energetskega podnebnega načrta

Ministrstvo za odziva na navedbe, ki se v medijih pojavljajo na temo uporabe osebnih avtomobilov v prihodnosti.

Navedbe oziroma namigovanja v medijih, da je v pripravi zakonodaja, ki bo ljudem na različne načine otežila uporabo osebnih avtomobilov, so absolutno neresnične. 

Prav tako je neresnična trditev, da bo ministrstvo do leta 2025 odločilo o prepovedi prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih vozil. 

V teku je posodobitev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), pri čemer je trenutno v posvetovanju z javnostjo dokument, ki ga je pripravil konzorcij institucij NEPN. Gre sploh za prvi dokument, ki je namenjen javni razpravi o posodobitvi NEPN, ta pa mora biti sprejet in predložen Evropski komisiji do 30. junija 2024.

Poudarjamo, da dokumenta ni pripravilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, in izpostavljamo, da gre za dokument, ki je podlaga za javno razpravo o tem, kako bomo do leta 2030 in s pogledom do leta 2040 okrepili ambicioznost Slovenije na področju energetske in podnebne politike. Vsebuje analize in scenarije možnih ciljev, s katerimi bi Slovenija izpolnila nacionalne, mednarodne in EU zaveze.

Na področju prometa dokument v fazi posvetovanja podaja več različnih možnih ukrepov, ki vodijo v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, vendar pa jih ne izbira, še manj pa določa.

V okviru posodobitve NEPN se bodo ukrepi oblikovali v drugi polovici letošnjega leta, s strani zainteresiranih deležnikov pa v tem času pričakujemo aktivno in korektno sodelovanje, saj je energetska in podnebna politika v naslednjem desetletju ena najpomembnejših tem v naši družbi. Na nas je, da skupaj poiščemo ustrezne in predvsem družbeno široko sprejemljive rešitve. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je tako trenutno v fazi pripravljanja strokovnih podlag in izvajanja širokih javnih posvetovanj. 

Na ministrstvu nazadnje ocenjujemo, da je razprava, kako bomo v prihodnje upravljali s prometnimi emisijami v Sloveniji, v resnici dobrodošla, celo potrebna. Zato smo je veseli, četudi obžalujemo, da se je začela z napačnimi interpretacijami. Verjamemo, da bodo mediji tudi v prihodnje o tej pomembni temi poročali korektno, saj gre nenazadnje za prihodnost vseh nas.  

NEPN je najpomembnejši nacionalni dokument, s katerim si bomo po dokončnem sprejetju jasno začrtali pot zelenega prehoda v naši državi. Na povezavi so dostopne še dodatne informacije o trenutnem stanju priprave Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta.